Varje år reserveras platser på restaurang för att företaget Securitas i Uppsala ska kunna fira jul tillsammans. Men på senare år har antalet anmälningar blivit allt färre. För att återfå gnistan och fylla det tomrum personalen saknat satte istället driftchefen Lennart Olofsson på sig kockmössan.
– Jag har lagt ned massa timmar på att laga mat på fritiden. Jag slutade räkna när jag kom till 100 timmar, säger Lennart Olofsson med ett leende på läpparna.
Det är måndag och mörkret har lagt sig över Uppsala. I Fyrislund har cirka 30 kollegor samlats för att ta del av över 50 hemlagade julrätter. Allt från glöggkokta päron och diverse ostar till konjakslagad lax och egenstoppad fläskkorv har dukats upp i den julpyntade lokalen. Lutfisken däremot, den har Lennart Olofsson valt att skippa.
– Det är allt plus lite till som finns på ett traditionellt julbord. Jag har sonderat terrängen och lyssnat på vad folk önskat så att det finns något för alla, säger han.
Kollegan Ulla Andersson är bland de första som fyller sin tallrik. Enligt henne är det viktigt att Janssons frestelse med anjovis finns att välja på – och en hemlagad sådan stod varm och väntade på att bli uppäten.
– Det är kanon, mycket bättre så här än på restaurang. Här kommer man närmare varandra, säger hon.
Efter några tuggor och mycket skratt med kollegorna instämmer Ulla att smaken var lika bra som idén.
– Fruktansvärt gott!
Det tar inte lång tid innan endast rester ligger kvar på plåtarna. Julbordet är en succé och Lennart Olofsson får mycket uppskattning av kollegorna.
– Det var inte kostnaden av julbord på restaurang som drev mig, även om många julbord kostar mer än var vår gräns ligger, utan jag ville höja intresset igen och värna om sammanhållningen, säger han.
Tre bord fulla med mat tar plats i lokalen de fått abonnera för kvällen. Ett värmeskåp har lånats och julgranen har plockats fram. Hemma hos Lennart Olofsson finns det dock mer mat som väntas att ätas på företagets nästkommande julbord – all personal ska få smaka den hemlagade maten.
– Det har tagit över en månad att laga. Mina tre barn och min fru har hjälpt till och fått assistera lite. Alla tre frysar hemma är fulla, jag har till och med fått nyttja kontorets frys. Jag tror familjen blir glad när det snart blir mer plats för egen mat i frysen, säger han och skrattar till.