Leksak ger barn frihet

NYHETER. Hoppolek – så kallas hjälpmedlet som ska ge gravt funktionshindrade barn i Sigtuna kommun mer frihet. Under invigningen förra veckan testade barnen sin nya leksak.

Uppsala2014-02-18 17:03

Christian Rättö på Centralskolans sär­skola lyfts upp på den runda plattformen av sina assistenter så att han kan stå upp i maskinen.

Hoppolek är en maskin som gör rörelseträningen friare för elever som i vanliga fall inte kan röra sig mycket på egen hand.
Syftet är bland annat att stärka barnens skelett och öka cirkulationen i kroppen.

Christian Rättö för sina händer över manöver­panelen och väljer den röda knappen. Hela plattan rör sig. Man kan använda en funktion i taget eller alla på en gång. Upplevelsen kan ävenförstärkas med musik.

Vill man stå still går det också bra. Det vill inte Christian Rättö. Han väljer vibrationsfunktionen.
Hans mamma Pia är positiv till skolans inköp.´
– De här barnen ska få samma rättigheter som andra barn, säger hon.

Även Kajsa Christiansson, specialpedagog på särskolan, är nöjd.
– Det är så sällan de här barnen kan göra ett val. De är så beroende av oss i personalen hela tiden. Nu kan de själva bestämma vad som ska hända utan hjälp av någon som assisterar, säger hon.

I Kajsa Christianssons team finns fem elever med grava funktionshinder.
– Vi såg glimten i deras ögon första gången de testade och tänkte att den här måste vi ha i verksam­heten, säger hon.

Hoppolek har uppfunnits av Ylva Dalén som arbetat som sjukgymnast med inriktning mot barn med funktionshinder i tio år. Det var när hon studerade specialpedagogik i Stockholm som idén kläcktes.
– Jag gjorde en prototyp utan att veta om barnen skulle nappa. Men de tyckte att det var så roligt så jag gick vidare, säger hon.

Men ännu finns inga vetenskapliga bevis på att maskinen verkligen leder till de effekter Ylva Dalén är ute efter.
– Men min egen studie på fyra barn visade goda resultat. Fysisk aktivitet är så otroligt viktigt. Använder man skelettet blir det starkt, säger hon.

Christian Rättö får lämna plats för nästa barn som ska testa. Han verkar inte helt nöjd över att vara tvungen att dela med sig. ”Hoppa, hoppa” fortsätter han att ropa från sängen.

Finansieras av kommunen

På Centralskolans särskola går 35 elever. I träningsklassen finns de gravt funktionshindrade barnen som ska använda Hoppolek. Träningsskolans kursplan rymmer fem områden; estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning.

Hoppolek kostade Sigtuna kommun drygt 230 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om