Ledningskoll kan spara hundratals miljoner

Varje år orsakar avgrävda ledningar kostnader för hundratals miljoner kronor i Sverige. Nu lanseras en internetbaserad tjänst i Uppsala län som ska göra det lättare att hitta kablar i marken innan man börjar gräva.

Marianne Treschow, generaldirektör för Post- och telestyrelsen, ser stora vinster med den internetbaserade ledningsinformationstjänsten.

Marianne Treschow, generaldirektör för Post- och telestyrelsen, ser stora vinster med den internetbaserade ledningsinformationstjänsten.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-09-07 14:05
- Vi har 8 000 kabelskador per år. I Uppsala län inträffar en skada per dag, säger Kjell Rödin, driftchef på Skanova som äger och driver Teliasoneras kabelnät.
Ett av de mer spektakulära avbrotten skedde i vintras när en avgrävd kabel utanför Heby stoppade sms-trafiken i hela landet.
Det har tidigare varit svårt för den som ska utföra ett grävarbete att veta vilka som ska kontaktas. I hela landet finns flera hundra ledningsägare, både stora och små. Den nya internettjänsten Ledningskollen.se ska råda bot på det problemet.
- Vi har fått ett uppdrag av regeringen att stärka robustheten i de elektroniska kommunikationerna. Men det var naturligt för oss att också ta med elförsörjningen och vattenledningar i systemet, säger Marianne Treschow, generaldirektör för Post- och telestyrelsen, PTS.

Regeringsanslaget till PTS räcker för att sparka i gång pilotprojektet i Uppsala län. Efter att projektet utvärderats, och utvidgats till att omfatta hela landet, är det meningen att intressenterna ska stå för finansiering och drift.
I princip får man på webbsidan direkt svar på vilka företag eller myndigheter som har grävt ner kablar eller vattenledningar där man tänkt sig att gräva.
Till att börja med finns 38 företag och myndigheter med i systemet för Uppsala län. Peter Dahlström, it-samordnare på länsstyrelsen, tror att man därmed fått in minst 95 procent av alla ledningsägare i länet.

- Alla av betydelse har vi täckt in. Men de som har en liten snutt på gården är inte med i systemet, säger Peter Dahlström.
Någon fullständig garanti att allt är med finns dock inte. Men man skulle kunna tänka sig ett system där den som gjort en kontroll i systemet före ett schaktningsarbete får en lägre självrisk vid en skada än om man inte gjort det.
- Och vi driver inte processer mot den som frågat. Har man gjort en förfrågan i Ledningskollen.se så kommer inte vi att kräva ersättning, säger Kjell Rödin på Skanova.

I framtiden kan man också tänka sig att andra saker under jord kommer med. Det är enkelt att lägga in till exempel arkeologiska lämningar.
- Uppland är Sveriges fornminnestätaste område. Dessutom finns gruvor och inmutningar. Drömmen är att få med allt under jord, säger landshövding Anders Björck.
Marianne Treschow ser inga problem med det.
- Alla som vill ansluta sig kan enkelt göra det, säger hon.

FAKTA
Rutsystemet är grunden
Ledningskollen.se är en internettjänst som till att börja med kommer att finnas endast i Uppsala län. Fungerar det tillfredsställande kommer resten av landet successivt att anslutas.
Grunden är ett kartsystem där hela länet är indelat i kilometerstora rutor. Ledningsägarna markerar i databasen i vilka rutor som det finns ledningar att ta hänsyn till. Den som vill gräva loggar in och markerar vilket område som är aktuellt på en karta på webbplatsen www.ledningskollen.se och får direkt svar på vilka ledningsägare som är aktuella. En förfrågan skickas automatiskt till ledningsägarna och man får ett besked om hur länge man behöver vänta på att få svar.
För att kunna använda tjänsten registrerar man sig på hemsidan. Det fungerar för både privatpersoner som behöver gräva på sin tomt och företag som ska utföra större schaktningsarbeten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om