Ledamot lämnar UKK-styrelsen i protest

Centerpartiets ledamot i UKK:s styrelse avgår till stöd för Niclas Malmberg. "Det handlar om heder", säger han.

Ingemar Bergman (C) väljer nu att sluta i UKK:s styrelse till stöd för Niclas Malmberg (MP).

Ingemar Bergman (C) väljer nu att sluta i UKK:s styrelse till stöd för Niclas Malmberg (MP).

Foto: Ian Smith/Unt arkiv

Uppsala2019-11-19 20:00

Ingemar Bergman (C) är sedan många år ledamot i UKK:s styrelse och var dessutom tidigare anställd på UKK. Han instämmer i den bild som tidningen fått via flera källor att Niclas Malmbergs beslut att sluta som ordförande i styrelsen föregåtts av politisk positionering i kommunledningen, där högeroppositionen och Vänsterpartiet krävt åtgärder från minoritetsstyret i mitten. Beskedet ska ha varit att de annars skulle rösta bort Niclas Malmberg vid nästa kommunfullmäktige. 

– Det är uppenbart att det pågår en politisk kohandel bakom kulisserna på bekostnad av UKK, säger Ingemar Bergman.

Nu väljer han att lämna styrelsen.

– Jag har gjort klart att jag lämnar uppdraget om effekten av mitt partis agerande blir att Niclas Malmberg slutar. Och där är vi. För mig handlar det här om heder, säger Ingemar Bergman.

Den som av flera som tidningen talat med pekas ut som den som drivit på hårdast för att Niclas Malmberg skulle bytas ut är Fredrik Ahlstedt (M). Men han tycker inte att det förekommit något politiskt spel.

– Niclas Malmberg har begått ett grovt fel när han skrev under avtalet vid Lena Åberg Frisks avslut, utan att ta det i styrelsen. Den bilden har alla, och det är bra att han har slutat, säger han.

Men Ingemar Bergman (C) har inte den bilden. I stället tycker att han oklarheterna ännu är många kring hur Lena Åbergs Frisk fick sina villkor när hon slutade som vd för UKK, efter hård kritik  från delar av personalen mot hennes ledarskap.

Skulle kommunledningen verkligen vara intresserad av UKK borde politikerna ha visat större intresse för att ta reda på hur verksamheten fungerade i våras när krisen blev offentlig och hur verksamheten mår i dag, menar han.

– Det är bara att komma och träffa personalen och ta reda på fakta. I stället görs nu politiska utspel som kan slå mot UKK över en längre tid, säger Ingemar Bergman.

Vice ordförande i styrelsen är Hans Birger Ekström (M). Han har inte för avsikt att lämna sitt uppdrag och har inte märkt något politiskt spel.

– UKK får ett stort ekonomiskt bidrag från kommunen. Det är klart att kommunledningen då måste agera ibland. 

Men han delar bilden av att arbetsmiljön blivit bättre under Niclas Malmbergs ordförandeskap.

– Jag uppfattar att det är en bra arbetsmiljö i dag, tack vare de insatser som sattes in i våras på UKK.

Miljöpartiet behåller ordförandeposten och ska hitta en ny kandidat. Enligt partiets kommunalråd Rickard Malmström sker det i dialog med övriga partier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!