Svante Winberg är professor i fysiologi vid Uppsala universitet och i det projekt han nu leder ska man studera hur odlingsmiljöer påverkar i hur hög grad laxar återvänder till sina uppväxtplatser och reproducerar sig.
Försöken utförs vid Älvkarleby fiskodlingsanläggning.
– Även för vilda laxar är återvändandegraden väldigt låg. Smoltifieringen, när laxarna vandrar från sötvatten i älvar till saltvatten i haven innebär väldigt stora förluster, fåglar, rovfiskar och sälar äter upp många av dem, och efter ett eller två år i havet återvänder bara mellan 0,5 och 1,5 procent till sina älvar. För kompensationsodlade laxar är siffrorna inte högre, säger Svante Winberg.
Kompensationsodlade, liksom matfiskodlade, laxar växer fortare och uppträder aggressivare än vilda laxar har man funnit att. Regelbunden och säker mattillgång i en stabil miljö utan yttre hot gynnar tillväxten, men det har också visat sig att odlade fiskar inte utvandrar till havs i lika stor utsträckning som vildproducerade magra.
I projektet kommer de 7 000 laxsmolten (unga laxfiskar redo för utvandring) att delas upp i tolv olika odlingskar där dels antalet smolt per kubikmeter vatten varieras, dels matens fettinnehåll. Dessutom ska olika tester av smoltens personlighetstyper genomföras.
Smolten märks dels för att kunna identifieras när, och om, de kommer tillbaka till Älvkarleby efter att ha varit ute till havs, dels för individerna ska kunna särskiljas under stresstesterna.
Stressreaktionerna hos smolten kontrolleras på olika sätt. Reaktioner på främmande föremål, legobitar, i vattnet, sänkning av syrgashalten i vattnet, och interaktion mellan fiskar, ingår i det som ska studeras.
– Proaktiva, aggressiva personlighetstyper klarar sig bättre i stabila miljöer som stora älvar och odlingstankar. Men reaktiva typer som i stället för att fly eller agera inför hot väntar på att hotet ska försvinna, anpassar sig till en ny miljö kan man säga, och har därför lättare att klara sig i föränderliga miljöer, som havet i det här fallet, säger Svante Winberg och refererar till tidigare forskning om bland annat regnbågar och zebrafiskar.
Projektet vid Älvkarleby görs för att få klarhet i om mat, trängsel och personlighetstyper hos laxsmolt påverkar deras möjligheter och vilja att återvända till uppväxtplatserna.
Projektet koordineras vid Göteborgs universitet, och försöksstationer finns också i Umeå, Stavanger i Norge, Randers i Danmark och i Kanada.
– Återvandringen är intressant både kommersiellt, för såväl yrkes- som fritidsfiskare, och i ett ekologiskt och bevarandeperspektiv. Vattenkraftdammarna har förstört laxens naturliga beteendemönster, vi söker vägar att ändå ha kvar vilda laxar i våra vatten, säger Svante Winberg.
Laxar i studie om återvandring
Sju tusen små laxar ska hjälpa forskare och fiskare att få fler vuxna laxar att återvända till sina uppväxtplatser. Det är i varje fall vad Svante Winberg och hans forskarlag hoppas att deras projekt med stresstester av laxyngel ska leda till.
Laxyngel.
Foto: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!