Köp en bil, få däcken på köpet. Fynda på basaren, specialpris bara för dig. Glöm inte tilläggsförsäkringen till din nya platt-tv, du vill väl inte vara utan hjälp om den går sönder? Försäljarnas strategier lurar vårt psyke gång på gång. Så här i semestertider är det extra viktigt att lära sig se igenom knepen, exempelvis när man prutar på charterortens marknad.
- Det gäller att vara en god förhandlare och se prutandet lite som en sport. Försök att inte överväldigas av den härliga känslan av att lyckas få något väldigt billigt. Var medveten om vad du köper och fundera över vad du skulle kunna lägga pengarna på i stället, säger Henry Montgomery, professor i kognitiv psykologi och lärare i ekonomisk psykologi på Stockholms universitet.
Kortsiktigt
Henry Montgomery lär framtida företagsledare att bli bättre förhandlare och affärsmän. Och precis som i privatekonomin är hemligheten att lära sig vad som egentligen styr våra ekonomiska val.
- Det är svårt för oss människor att hålla mer än en sak i huvudet åt gången. Därför gör vårt psyke det svårt för oss när vi shoppar. Vi lyckas inte tänka tillräckligt långsiktigt utan bryr oss oftast bara om vad saken kostar här och nu, säger Henry Montgomery.
Ett exempel är tilläggsförsäkringarna. Vi övertalas i butiken att de hundralappar vi lägger är väldigt lite i förhållande till vad en ny tv kan kosta om den gamla går sönder. Men när det kommer till kritan använder man väldigt sällan försäkringen, och betalar man några hundra om året för ett gäng prylar i hemmet blir det många tusenlappar man kastar i sjön.
En god förhandlare gör goda köp. Han är väl förberedd, vet vad han vill ha, vet hur mycket han är redo att lägga och ser igenom försäljarnas knep. Som att man får däck på köpet om man köper en ny bil, vilket i förhållande till bilkostnaden är en liten summa pengar för bilhandlaren. Ett annat knep ser vi på Ikea.
- På Ikea kan man bli alldeles till sig över att kunna köpa glödlampor för en krona styck, trots att de inte är så dyra i fullpris. Glädjen i glödlampsklippet kanske gör att man känner att man har råd med en ny soffa, men billiga glödlampor plus en soffa för normalpris kanske inte alls är något klipp i slutändan, säger Henry Montgomery.
Lättlurade semesterfirare
Vi är alldeles för lättlurade och betalar mer än vi borde för saker. Spara pengar genom att bli en bättre prutare och se igenom försäljarnas knep på semestern.
Foto: Stockholms Universitet
Sätt upp regler för dina inköp så undviker du att bli lurad.
+ Bestäm dig för vad du är ute efter och ungefär vad det får kosta innan du ger dig ut på shoppingrunda.
+ Ge dig själv en "veckopeng", en viss del av din inkomst som du får göra precis vad du vill med utan att få dåligt samvete.
+ Slå inte till direkt utan be om att få fundera över natten. Ett särskilt bra tips när det gäller telefonförsäljare.
+ Passa på att unna dig lyx när du får ett oväntat tillskott i kassan.
+ Sätt krokben för din egen konsumtion genom att binda en del av dina pengar i exempelvis hedgefonder som det tar någon månad att sälja. (TT Spektra)
Pruta på semestern - olika i varje land
På semesterresan får man många möjligheter att pruta. Förbered dig inför marknadsbesöket genom att fundera över vad du vill ha och hur mycket du vill lägga. Kolla gärna upp ungefär vad det du vill ha är värt. Väl på plats - spela svårfångad och säg gärna att en annan handlare gett dig ett förmånligare pris.
+ I Egypten kan man pruta på det mesta, bäst går det om man betalar med egyptiska pund kontant. Pruta rejält på taxiresan, det går att få ner priset med 50 procent om man är skicklig. Enas om priset innan du kliver in i bilen, se till att priset är per resa och inte per person.
+ I Thailand är det bra att ha jämna pengar, har du den summa du vill betala i handen är det lättare att få försäljaren att gå med på priset.
+ I Turkiet ska du pruta på allt som inte har någon prislapp. Bestäm vilken valuta du ska betala i innan förhandling börjar, turkisk lira eller euro. Ett tecken på att du lyckats med din prutning är att försäljaren när köpet är klart slänger påsen till dig. Tar han dig i hand har du gjort en ganska bra affär. Stoppar han i en extra sak i påsen har du gjort en dålig affär.
+ I Shanghai kan den prutningsskicklige få ner priset till 10-15 procent av ursprungspriset.
+ I Brasilien kan man i stort sett pruta på allt, så länge man har kontanter. Även hotellrum är prutbara.
Källa: Forex