Lättare koll på elmätaren
Vad kostar det egentligen att ha lampan i hallen tänd? Nu finns redskap som kan ge information om hur mycket el varje pryl i hemmet drar och vad det kostar över tid. Men är energimätaren här för att stanna?
Elmätare
Foto: Pelle Johansson
- Mätaren består av en mottagare som tar emot signaler från en sändare på elcentralen. I mottagaren lagras förbrukning och kostnad per år, månad, dygn eller timme, förklarar Fredrik Ackestål som haft mätaren ett par veckor i hemmet.
- Framför allt ökar det medvetenheten om vad man förbrukar och hur det är uppdelat mellan olika saker. Mätaren finns där och det blir automatiskt att man tänker till lite extra på sina vanor.
Det är Mälarenergi som börjat erbjuda energimätarna till sina nya avtalskunder, men först testas de av ett par olika familjer för att se vad de går för. Bakom projektet står företaget Power Concern och Fredrik Svensson.
- Tekniskt sett är det inte särskilt svårt att framställa en sådan här mätare. Vi har letat i flera år efter ett elbolag som ville satsa på det här och nu har det börjar röra på sig, säger han.
Frågan är då - om den nya mätaren nu håller måttet - varför det dröjt så länge innan marknaden nappat på idén?
- Jag tror att det funnits ett ointresse för det här bland bolagen, men den ökade debatten och det fokus som finns i dag på energi och miljö har det gjort en sådan här satsning mycket mer gångbar, säger Fredrik Svensson.
Elbolagen i Sverige har tidigare fått kritik för svårbegripliga elräkningar och ett komplicerat fakturasystem. Men Johan Löfqvist, marknadsansvarig på Mälarenergi, tror inte att det funnits något medvetet ointresse bland elbolagen för att undvika att konsumenterna får större överblick över sin förbrukning.
- Jag kan bara tala för oss på Mälarenergi, men det tror jag inte. Tvärtom har vi letat efter upplägg som kan göra det lättare för kunderna att få bättre koll på sin strömförbrukning.
Nyckelordet, menar Fredrik Svensson, är enkelhet.
- Det finns andra sladdburna varianter av energimätare. Men förutsättningen är att det ska vara flexibelt och och att kunden själv ska kunna installera mätaren. Sedan får man själv avgöra vad prylarna kostar och om det är värt det, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!