Lättare hitta närproducerat
Varifrån kom äggen och korven som stod på ditt påskbord? Att hitta ekologisk, närproducerad mat ska i fortsättningen bli en enkel match för Uppsalaborna.
Catharina Stutterheim från Småland köpte uppländskt.
Foto: Nina Leijonhufvud
På kartan finns bland annat Fredrikslunds gård, en mil söder om Uppsala, där konsumenter lagom till påsk kunde hitta ekologiska råvaror till buffén. Här finns en salig blandning av korvar, viltkött, lax, knäckebröd, pastejer, marmelader och ostar. Till sommaren erbjuds grödor som färskpotatis, rödbetor, sparris och jordgubbar. I maj när sparrisen kommer upp och i juli då jordgubbarna mognat är gården som mest välbesökt.
- Vår målsättning är att så mycket som möjligt av vårt utbud är närproducerat och ekologiskt, säger Gustaf Olsson som tillsammans med hustrun Agneta Olsson driver den medeltida gården sedan 25 år.
Här finns även en klädbutik i engelsk stil. Än så länge är dock utbudet av ekologiskt framställda kläder litet och så värst närproducerat är det ju inte då det mesta kommer från just England.
Vännerna Anna Sangberg från Lidingö och Catharina Stutterheim från Nybro har hört talas om gården genom en bekant och passar på att åka på en liten utflykt hit denna påskdag.
- Jag är här för att se om jag kan hitta en liknande jacka som den jag redan har men som gått sönder, säger Anna Sangberg.
Medan hon provar jackstorlekar flanerar Catharina Stutterheim runt bland maten och provsmakar ost och äppelmust. Att det fanns förtäring på gården kom som en glad överraskning för Nybrobon som plockar åt sig både det ena och det andra. Efter några minuter lägger hon upp kex, lax, fikonmarmelad, patésås och flera sorters ostar på kassan. Även Anna Sangberg hittade vad hon skulle och nöjda lämnar väninnorna gården med kassarna fulla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!