Lättare fika rättvist

Det har blivit lättare att fika rättvist här i stan. Allt fler kaféer väljer att servera rättvisemärkt kaffe - ofta efter press från gästerna.

Sara Wärnsberg och Lisa Magnusson är med i Röda korsets ungdomsförbund och har gett ut en guide om vilka kaféer i stan som serverar rättvisemärkt.

Sara Wärnsberg och Lisa Magnusson är med i Röda korsets ungdomsförbund och har gett ut en guide om vilka kaféer i stan som serverar rättvisemärkt.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-03-20 07:00
Att fika rättvist handlar inte om vems tur det är att bjuda. Utan om att kaffet, juicen eller vad det nu må vara är tillverkat under schysta villkor.
Röda korsets ungdomsförbund ger i dagarna ut en guide över de fik i Uppsala som serverar åtminstone någon rättvisemärkt produkt. Tolv kaféer finns med på listan.
- Vi gav ut en sådan broschyr för några år sedan, och då var bara några få fik med. Vi blev glatt överraskade över hur många fler det finns i dag, säger Sara Wärnsberg som är med i Röda korsets ungdomsförbunds Rättvis handels-grupp.

Att kaféer väljer att sälja rättvisemärkt fika - vanligen kaffe - handlar ofta om att kunderna frågar efter det. Det har helt enkelt blivit en konkurrensfördel, trots att inköpspriset är något högre.
- Särskilt många yngre gäster, mellan säg nitton och trettiofem, har velat ha det. Det blir lite dyrare för oss, men vi har inte höjt priset för kunden, säger Ioannis Butzias, delägare till Kafé Linné Konstantina som började med rättvisemärkt kaffe för ett par månader sedan.
Hugos har haft rättvisemärkta produkter ända sedan 1997. Då var det ytterst få som kände till fenomenet, enligt Hugos ägare Olle Hedstrand.

I dag är det annorlunda.
- Efterfrågan och medvetenheten har vuxit väldigt mycket. Och så finns det betydligt godare rättvisemärkt kaffe i dag än för bara ett par år sedan, säger han.
Kafékedjan Baristas hela affärsidé bygger på inriktningen rättvisemärkning. Kaféet har en hel rättvisemärkt arsenal i utbudet. Bastian Sandin, manager på Barista på gågatan, har jobbat i många svenska städer och berömmer Uppsalabornas medvetenhet:
- Intresset här är mycket större än i de flesta andra städer. Kul, för det blir såklart roligare att jobba när folk säger "Vad bra med rättvisemärkt" än "Vad dyrt, på Frälsis kostar kaffet bara en tia".

Fast på Burger King märker personalen inte av någon sådan medvetenhet bland gästerna. Hamburgerkedjan har serverat rättvisemärkt kaffe i ett halvår. Men det är det nog få kunder som vet, säger Agnes Lindén som är produktionsledare för Burger King på Dragarbrunnsgatan.
- Folk förväntar sig nog inte det, och det är ingen som efterfrågar det. Det är vi som måste föra ut informationen till gästerna.
Ja, varför har ni inte tydliga skyltar om det?
- Vi hade en stor skylt, men för ett par månader sedan ramlade ett fyllo in i den så att den pajade. Vi borde verkligen sätta upp en ny.
FAKTA Rättvisemärkning ...

... grundar sig på respekt för mänskliga rättigheter.
... syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
... får bara sättas på produkter som uppfyller krav på bl a lönenivåer, garanterade minimipriser, miljöhänsyn och främjande av demokrati. Barnarbete och diskriminering motverkas.
... utarbetades för kaffeodlare i slutet av 1980-talet. Kaffe är än i dag den största rättvisemärkta produkten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om