Lättare att få bostad

Läget på bostadsfronten för Uppsalas studenter har förbättrats på senare år, men nu vid terminsstarten är det alltid en viss kris. — Det ringer konstant till vår jour, folk börjar få panik, säger Susanna Hansson, på studentkåren.

Uppsala2006-08-31 00:00
Samtidigt som det har byggts nya studentboenden i Uppsala de senaste åren så har antalet studenter inte ökat. På så sätt har bostadsmarknaden anpassats till efterfrågan.
— Nya bostäder och bättre fart på andrahandsmarknaden i Uppsala har gjort att det ljusnat, säger Susanna Hansson, vice ordförande.
Sedan förra veckan har kårens bostadsjour varit i gång. Trycket på telefonlinjen har varit stort.
— Att det ännu är så stora problem att hitta något är överraskande. Det är många föräldrar som ringer. Men en del ringer och tackar för de tips de fått här som gett dem bostad, säger Susanna Hansson.

Svårt för nya studenter
På Studentstaden, det största aktören på studentbostadsmarknaden i Uppsala, är tongångarna dock bara positiva.
— Vi har i höst kunnat hjälpa studenterna på ett helt annat sätt än tidigare. Efter bara några dagar i bostadskö har man fått en lägenhet. Det känns väldigt positivt, säger Pontus Rode, chef för Studentstaden, som ägs av AP-fastigheter.
Det här stämmer dock inte med Susanna Hanssons bild.
— De vill nog ge den bilden av läget. Men jag har pratat med studenter som stått i kö hos Studentstaden i flera månader utan hatt ha fått något.
Enligt Susanna Hansson finns en grupp som har det svårare att hitta bostad än andra: nya studenter som inte kommer från Uppsala och därför saknar kontakter och ingångar på marknaden. För dem har kåren som vanligt ordnat ett nödboende på vandrarhem där man kan ta in så att man är plats när man söker bostad.

Flera projekt på gång
Ofta tvingas den här gruppen till andrahandsboenden som inte är godkända av bostadsbolaget, vilket innebär en stor osäkerhet.
— Uppdagas det att de bor i andra hand kickas de ut snabbt som ögat, säger Susanna Hansson.
Hur ser då läget ut på lite längre sikt? Ungdomskullarna blir större under de närmaste åren och det finns också uppgifter om att universiteten ska börja att ta in fler studenter igen.
- Det betyder att det måste fortsätta att byggas i Uppsala för att inte bostadskrisen ska drabba oss igen. Och det är flera projekt på gång. Sedan borde en del kösystem förbättras också, säger Susanna Hansson.

FAKTA


Det finns ett flertal olika aktörer på studentbostadsmarknaden i Uppsala. Störst är Studentstaden med cirka 3 500 enkelrum i korridor och 2 700 lägenheter.
Ett stort innehav av bostäder av olika slag har även nationerna, vissa i nära anslutning till nationshusen. För att få rum i dessa krävs oftast någon eller några terminers köande.
Flera stiftelser har också boenden, som Stiftelsen Ansgarsgården, och stiftelsen för nykterhetsvännernas studenthem.
Ett par nya aktörer har seglat upp som Majklockan som ska bygga i Flogsta, Uppsalahem som har byggt och ska bygga vid Ekeby, Uppsala akademiförvaltning som byggt i Sunnersta och Upplandsknekten. De sistnämnda har just färdigställt 88 lägenheter mellan 19 och 31 kvadrat med eget kök vid Polacksbacken. Hyran för de rummen som är möblerade varierar mellan 3100 och 4400 kronor.
Ett nytt boende är också på gång i parken vid Ekonomikum. Men detta , som ska ge 750 nya rum, har stött på hårt motstånd av föreningen Luthagens vänner som överklagat detaljplanen till länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!