Lättare än vanligt att få sommarjobb

I dagarna går tusentals Uppsalaungdomar ut i arbetslivet för att tjäna egna fickpengar. I år är utbudet av sommarjobb rekordstort, enligt Ams. Lättast att få jobb har de som får hjälp av familj och vänner. Men kommunen har också satsat på att erbjuda fler ungdomar jobb.

Indira Sharma sommarjobbar i glasskiosk.

Indira Sharma sommarjobbar i glasskiosk.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-06-15 22:00
Tidigt i våras började de lediga semestervikariaten registreras hos arbetsförmedlingarna i länet, berättar Niclas Josephson, sektionschef på Arbetsförmedlingens direktservice i Uppsala.
- Arbetsgivarna har varit ute i god tid för att försäkra sig om att få den arbetskraft de är ute efter. Vi har en väldigt stark efterfrågan just nu.

Hittills i år har drygt 1 000 feriejobb inrapporterats till Arbetsförmedlingens platsbank i Uppsala län. Det är 30 procent fler än i fjol, då cirka 700 sommarjobb utanonnonserades. De flesta sommarjobben finns inom vård och omsorg, handel och restaurang. Även efterfrågan på personliga assistenter är stor. Ute på Arlanda flygplats har högkonjunkturen dock ställt till problem. Där är det brist på arbetskraft.
- De som är över 20 år har stora chanser att få jobb om man vill jobbpendla. Deras sommarsäsong började visserligen redan i mars men man har fortfarande svårt att få tag på folk, säger Niclas Josephson.

För att få jobba på Arlanda krävs godkänt gymnasiebetyg i engelska. Alla nyanställda måste också genomgå en säkerhetskontroll. Det är bara de med ett fläckfritt förflutet som kan komma i fråga för en anställning.
- Du kan få jobb som lastare, incheckningspersonal, i butik och på restaurangerna. Har du c-körkort är det ett plus, då kan du växla mellan olika jobb som att köra truck och lasta bagage.
Arbetsförmedlingen har cirka 30 procent av marknaden. Resten av de utlysta jobben syns inte i deras statistik. Det rör sig om jobb folk får genom kontakter, bemanningsföretagen och via tidningsannonser.
- Men vi kan ge en fingervisning om trenderna. Inte sedan 1990 har det varit så många lediga jobb anmälda till arbetsförmedlingen, säger Niclas Josephson.

Även de kommunala sommarjobben är fler i år. Uppsala kommun erbjuder 1 400 niondeklassare och ungdomar i årskurs 1 på gymnasiet arbete i tre veckor inom barnomsorg, äldreomsorg samt park och förvaltning. I fjol var det bara 1 100 ungdomar som fick jobb.
- Vi har bantat ned kostnaderna för administration, tidigare skötte två olika enheter inom Produktion Vård och Bildning denna handläggning. Det gjorde att vi kunde skaffa fram 300 fler jobb för samma pengar, säger Ali Moulavi, ansvarig för de kommunala sommarjobben.
Administrationskostnaderna uppgår i dag till cirka 800 000 kronor, uppger Ali Moulavi.
- Ett viktigt syfte med feriejobben är marknadsföra kommunen som en attraktiv arbetsgivare. Vi vill locka ungdomarna till att jobba hos oss när de söker jobb på riktigt. Unga ska också få en chans att känna på hur det är i arbetslivet, säger Ali Moulavi.
UNT-Fakta:

Innan du börjar ditt sommarjobb bör du kolla upp lönen och vilka försäkringar som gäller på din arbetsplats. Det är också viktigt att ha ett korrekt anställningsbevis. Många ungdomar är bara tacksamma över att de lyckats få ett sommarjobb och vågar inte kolla upp sina rättigheter. Men det finns arbetsgivare som utnyttjar ungdomarnas okunskap och rädsla.
LO har sedan många år tillbaka en hjälptelefon för sommarjobbande ungdomar. På deras webb www.lo/ung finns heltäckande information om vad man bör ha koll på innan man börjar jobba och tips på vad man gör om lönen blir fel. Handels har också en hjälptelefon dit alla, kan ringa, oavsett om man är med i facket eller inte.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om