Lättare än någonsin att få jobb

Bristen på arbetskraft är så stor att ett bemanningsföretag i Uppsala i veckan stoppade folk på gatan. Det går inte att komma direkt därifrån, men i högkonjunkturen lättar kravet på arbetslivserfarenhet.

Carolina Svedare är av många som är intressant för bemanningsföretagen. Här är hon på intervju hos Proffice.

Carolina Svedare är av många som är intressant för bemanningsföretagen. Här är hon på intervju hos Proffice.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-09-22 00:01
Lediga jobb finns främst inom teknik, ekonomi och it.
Högkonjunkturen fortsätter att skapa jobb. För bemanningsföretagen, som hyr ut personal till företag och sköter deras rekrytering, blev andra kvartalet i år det elfte i rad med tillväxt.
Stockholmsområdet var ett undantag, och det berodde delvis på brist på arbetskraft, förklarar Henrik Bäckström, förbundsdirektör för branschorganisationen Bemanningsföretagen.
- Det blir segare och segare ju fler som får jobb.

I resten av landet växer bemanningsbranschen, men också i Uppsala har bemanningsföretagen svårt att hitta kandidater till lediga jobb. Genom annonser eller olika aktiviteter försöker de marknadsföra sig mer. I veckan stoppade Manpower flanörer på gågatan och pendlare i morgonrusningen.
- Vi antar att det finns de som pendlar som tog de jobb de kunde få när det var lågkonjunktur, men som hellre vill jobba i Uppsala, säger Gunilla Erngren, kontorschef på Manpower i Uppsala.
Heltidsjobb och jobbsökande kan vara svårt att kombinera även utan pendling, men Pernilla Rosengren, kontorschef på Adecco i Uppsala, uppmanar de som vill byta företag att passa på.
- Det är nu möjligheterna finns. För ett par år sedan var det många med utbildning och erfarenhet som gick arbetslösa, säger hon.
Nu är arbetslösheten låg, men fyra procent i länet är ändå utan jobb, också kvalificerad arbetskraft. De lediga jobben finns inom vissa områden.
- Personer som har utbildning och erfarenhet inom ekonomi, de har jobb i dag, säger Pernilla Rosengren, och tillägger att detsamma gäller för processoperatörer och produktionspersonal inom biomedicin, säljare och chefer.

Det är inte längre enbart arbetsgivarnas marknad.
- Företagen har fått tänka om det senaste året, och ta in nyutexaminerade, säger Monica Werneman, platschef på Poolia i Uppsala, som bland annat jobbar mot universitetet.
- Erfarenhet är önskvärt, men arbetsgivarna har blivit mer benägna att ta kostnaderna och tiden att lära upp. Det är otroligt svårt att hitta den rätta kompetensen. Det är akut brist på tekniker inom alla kategorier, säger hon.
Björn Sweno, som arbetar med rekrytering på Proffice, tror att företagens vilja att anställa oerfarna hänger på hur mycket de har att göra. Han säger att det kan vara en risk att bara ta in erfaren personal som kan producera direkt, eftersom de snart kan vilja söka sig vidare.
- Det är ingen som tänker sig en livstidsanställning i dag, yrkesmässigt tänker vi i cykler på två till fem år, säger han.
Genom att hyra personal från bemanningsföretag slipper företag arbetsgivaransvaret när en intensiv period är över. Men rekrytering blir en större del av bemanningsföretagens verksamhet.
- Det är bra tryck i konjunkturen. Jag tror att fler människor kommer att byta jobb inom de närmaste två åren än på väldigt länge, säger Björn Sweno.
Fakta:
Bemanningsbranschen startade 1994 och har vuxit sedan dess. Omsättningen blir i år 15 miljarder kronor. Sedan 2004 har den ökat med över 60 procent.
Branschen sysselsätter 36 000 personer, ungefär en procent av arbetskraften.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om