Lätt att starta eget företag
Man måste inte kunna omänskligt mycket för att lyckas som egen företagare. Viktigast är att vara viljestark och uthållig. Det menar Lars Carpelan på Jobs and Society/Nyföretagarcentrum.
Enligt en Temoundersökning tidigare i år, beställd av Jobs and Society/Nyföretagarcentrum, har varannan svensk någon gång funderat på att starta eget. Var femte har umgåtts med tanken det senaste året.
- På sommaren och över jul och nyår hinner folk fundera över sådana frågor, säger Lars Carpelan på Jobs and Society. Sedan är tiden det tar väldigt olika; en del grubblar i flera år innan de börjar förverkliga sina planer.
Ju mer man ändrar riktning i yrkeslivet, ju längre förberedelsetid brukar behövas, säger han.
- Är du datakonsult och tänker fortsätta med det i egen regi, så är steget rätt kort. Ska du i stället övergå till att hyra ut islandshästar så finns det mer att tänka igenom och planera innan du tar steget.
Gör en plan
Hans viktigaste råd till den som funderar på att starta eget är att sätta sig och göra en affärsplan.
- Du behöver strukturera ditt tänkande. Det räcker inte att ha kommit på "världens grej". Gå igenom dina förutsättningar systematiskt: hur ser affärsidén ut, marknad, konkurrens, finansiering och så vidare? En affärsplan kan vara 40 sidor, men behöver inte vara det.
Lika viktigt är att fråga sig "är jag en företagarpersonlighet?". Hur framgångsrik man är som anställd behöver inte säga så mycket om hur man blir som egenföretagare.
- De viktigaste egenskaperna är envishet och vilja, utan dem är det nog svårt att klara sig, säger Lars Carpelan. Däremot är det inte nödvändigt att från början veta allt som en företagare behöver kunna. Kunskaper kan inhämtas, och specialister kan anlitas för till exempel bokföring.
Inte så krångligt
Visst krävs det hårt arbete för att överleva som företagare, men pratet om att alla egenföretagare jobbar dygnet runt stämmer inte, tycker Lars Carpelan. Några gör det säkert, medan andra lyckas hålla arbetstiderna på en rimlig nivå.
Att det skulle vara särskilt krångligt att starta företag är en myt, menar han. Likaså att pappersarbetet skulle vara så komplicerat.
- Det är oerhört lätt att starta företag i Sverige jämfört med många andra länder. Och visst krävs det att man har lite ordning på sina papper i bokföringen, men med rätt inhyrd person eller bara ett dataprogram så löser man det.
Viktigt med vilja
Han tycker att det finns bra och dåliga skäl att starta eget.
- Om man gör det av enbart nödtvång - kanske har blivit övertalad av någon fast man egentligen inte vill - då ska man låta bli, tycker jag. Ska man satsa så mycket energi som det krävs, så bör det vara något man verkligen vill hålla på med.
En önskan om att tjäna pengar och bli rik är i och för sig ingen dålig drivkraft för en företagare, men det räcker inte, menar han. Viljan att förverkliga sina idéer leder ofta till mer rikedom än strävan efter att tjäna pengar.
- Om man tittar på företagare som haft stora ekonomiska framgångar, så har inte alltid "tjäna pengar" varit deras primära mål.
Just nu är konjunkturen stark, men Lars Carpelan menar att den som funderar på att dra igång ett företag inte ska tillmäta det ekonomiska klimatet för stor betydelse.
- Det är alltid rätt tid att starta eget om man brinner för det. Konjunkturerna växlar och lär man sig segla i dåligt väder så vet man att man klarar det i solsken också.
Fakta: Fler startar företag
- Under första halvåret 2006 nyregistrerades 31 000 nya företag, enligt Jobs and Societys Nyföretagarbarometer. Det är en kraftig ökning mot 2004, främst bland aktiebolag. Barometern bygger på data från Bolagsverket.
- Enligt statistik från ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier, ökade antalet nystartade bolag med 7 procent 2005 jämfört med året före. De nystartade företagen sysselsatte redan första året 70 000 personer på hel- eller deltid.
- Flest företag skapas inom finans- och företagstjänster, som står för omkring en tredjedel av nyföretagandet. Men ökningen sker på andra områden, framför allt i byggsektorn, där antalet nya företag ökade med 17 procent från 2004 till 2005. Branscherna handel, transporter och personliga tjänster ökade med cirka 10 procent vardera.
- Cirka 60 procent av alla nystartade företag överlever de första tre åren. För företag som fått rådgivning av Nyföretagarcentrum är motsvarande andel 80 procent.
Källor: ITPS, Nutek, Jobs and Society
Goda råd på internet:
www.nyforetagarcentrum.se
Nyföretagarcentrum ger gratis personlig rådgivning på ett hundratal orter. Dessutom har de en bra hemsida om att starta eget, med råd, checklista och länksamling.
www.almi.se
Halvstatliga Almi kan hjälpa till med finansiering.
www.bolagsverket.se
Registrering av nytt företag görs på Bolagsverkets hemsida. Här finns också information om bolagsformer.
www.nutek.se
Verket för näringslivsutveckling, Nutek, har mycket information om nyföretagande.
www.ams.se
Arbetslösa som vill starta eget kan få hjälp och starta eget-bidrag av Arbetsförmedlingen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!