Lätt att lova – lättare att låta bli

Snart är det ett år kvar till nästa val och i dag inleder UNT en serie där vi följer upp politikernas vallöften från förra valet. "Det är lätt att lova, men ännu lättare att låta bli" skriver Nicklas Kihlberg.

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN

Uppsala2017-09-05 07:13

Vad är egentligen ett löfte? Enligt ordboken en moraliskt bindande förklaring om att man säkert kommer att handla på ett visst sätt.

Det kan tyckas lätt för politikerna att lova både det ena och det andra. Ett återkommande vallöfte från nästan samtliga partier är exempelvis att alla elever i Uppsala ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg. Det är ett löfte som i praktiken är svårt att hålla, något som politikerna så klart vet när de lovar. När politikerna sedan ställs till svars hävdar de ofta att det där löftet var mer en vision än ett löfte.

Då är det enklare att lova saker som att inrätta en ny bostadsförmedling, höja lärarlöner eller bygga fler lekparker. Det är löften som ofta bara kräver ett beslut och sedan är det infriat, åtminstone om man sitter på en politisk majoritet. Det gör Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Uppsala kommun. I regionen styr Socialdemokraterna och Miljöpartiet i minoritet. Efter valet var man i majoritet, men Vänsterpartiet drog sig ur samarbetet efter mindre än ett år.

I dag inleder UNT en serie där vi följer upp politikernas löfte med anledning av det nu är knappt ett år kvar till valet. Det har inte varit helt lätt. Inför valet 2014 lovade partierna en mängd olika saker. Det är lätt att lova, men ännu lättare att låta bli. Något som partierna som nu styr både kommunen och regionen inte lovade var hur eller med vilka de skulle samarbeta med när valet väl var över.

Att det är svårt att lova hur mandatfördelningen ska se ut efter valet och vilka samarbeten som ens är möjliga kan man så klart förstå. Men avsaknaden av sådana löften förutsätter förhandlingar efter valet, förhandlingar där vissa löften plötsligt ryker och nya kommer till. Därefter presenterar partierna vad de ofta kallar en plattform med vad de faktiskt lovar att genomföra framöver. Sist men inte minst kommer sedan verkligheten med exempelvis ett ökat flyktingmottagande och en debatt om trygghetsfrågor. Allt det där som ingen på förhand säkert visste skulle hända, än mindre kunde utfärda löften kring..

När vi har följt upp de styrande partiernas vallöften har vi valt att utgå från vad partierna sade innan valet, alltså det som vi väljare faktiskt hade att utgå från när vi gjorde våra val. Vi har gått igenom samtliga partiers separata valmanifest, fokuserat på löften som återkommer men även tittat vad partiföreträdare via medierna själva lyfte fram som sina viktigaste vallöften och då kompletterat listan.

Det har resulterat i en genomgång av 44 vallöften för Uppsala kommun och 33 för regionen. Vissa områden fokuserar vi sedan extra mycket på och vi kommer i slutet av serien fråga oppositionspartierna vad som hade blivit annorlunda om de styrt.

Genom den här serien reder vi ut vad som händer i de frågor som politikerna själva lyft upp som de viktigaste politiska frågorna i vår region. Nu tar vi reda på vad som faktiskt var löften, och vad som kanske snarare var visioner.

LÄS MER: Hälften utan jobb efter 90 dagar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!