Lätt att gå vilse i vaccinationsdjungeln

Våra resemönster har ändrats och behovet för vaccinering ökat. Vaccinationsbranschen är under ständig utveckling vilket gör det svårt för konsumenterna att hänga med. Enligt expertis inom området finns det risk att vi övervaccinerar oss.

Staffan Meurling, Stina Pettersson och Eva Agell.

Staffan Meurling, Stina Pettersson och Eva Agell.

Foto: Linda Eliasson

Uppsala2011-03-14 09:00

Vi reser mer än någonsin. För bara ett par decennier sedan var en resa till Thailand eller Egypten ett projekt utöver det vanliga. I dag är länderna två av våra mest populära turistmål. Samtidigt som resegränserna vidgas ökar risken för tropiska sjukdomar och behovet av vaccinering. Som resenär är det inte alltid lätt hitta att rätt i den djungel av vacciner och kliniker som vuxit fram under åren. Vilka vaccin bör man ta och när ska de tas?

Staffan Meurling, grundare till Vaccinationsbyrån i Uppsala, är bekymrad över utvecklingen och hävdar att konsumentens verkliga behov kan komma att åsidosättas för att oseriösa kliniker vill tjäna pengar.
– Vaccinerna i sig är säkra och innebär inte någon medicinsk risk. Däremot ser jag en tendens till att oerfarna mottagningar övervaccinerar, säger han.
Stina Pettersson, från Uppsala, har bokat en sista minuten resa till Thailand. För henne var det inte alls självklart vilka vacciner hon behövde ta inför resan.
– Jag har faktiskt ingen aning. Jag har försökt kolla på internet, men jag tycker det är svårt att hålla reda på allt, säger Stina Pettersson.

Staffan Meurling menar att vaccineringen måste anpassas efter individ och typ av resa. En ung person som har tänkt backpacka i Sydostasien och ska resa flera gånger i framtiden rekommenderas till en början en spruta mot både hepatit A och B. En frisk femtioåring som ska åka på en veckas chartersemester med familjen i Thailand rekommenderas en spruta mot hepatit A. Förutom vacciner är det även viktigt att vara medveten om de risker som man inte kan vaccinera sig mot.
– Jag brukar säga att det är vanligare att råka ut för en trafikolycka än en tropisk sjukdom. Därför är det lika viktigt att vi ger råd om vad man ska tänka på under resan, säger han.

Socialstyrelsen är tillsynsmyndighet över vaccinationsklinikerna. Reglerna säger att bara en legitimerad läkare kan ordinera när vaccination bör tas. Däremot reglerar inte Socialstyrelsen vad klinikerna rekommenderar för vacciner. Så länge vaccinet är godkänt av Läkemedelsverket och rutinerna runt omkring vaccineringen följer hälso- och sjukvårdslagen är det upp till läkaren att ge råden. Staffan Meurling tycker att den fria marknaden med pressade priser skapar problem då det ger utrymme för oseriösa aktörer. Istället för att se till patientens behov rekommenderar dessa utöver det nödvändiga skyddet ytterligare vacciner, vilket gör att patienten tvingas betala mer än vad som är rimligt.

Enligt Inger Andersson von Rosen, läkare och utredare på Socialstyrelsen, är det svårt för konsumenten att hålla sig uppdaterad i en bransch som är under ständig utveckling.
– Det är en flexibel och dynamisk verksamhet och därför svårt att ha någon överblick. Som konsument är det lätt att hamna i underläge när man besöker en vaccinationsklinik, säger Inger Andersson von Rosen.

Finns det en risk med dagens system att vaccinationsmottagningarna övervaccinerar?
– Jag har inget underlag vad som gäller tillsynsärenden för resevacciner. Däremot har vi sett att när det fria vårdvalet infördes ökade förskrivningen av antibiotika. Det finns en risk att resevaccineringen kan få samma utveckling.

Vad är ditt råd till den som ska vaccinera sig inför resan?
– Förbered dig inför vaccinationsbesöket genom att vara påläst. Läs aktuella landsrapporter om dit du ska och ställ frågor till läkaren.

Fakta Vaccinering

Till chartermål utanför Europa rekommenderas oftast vaccin mot hepatit. Hepatit A är en leversjukdom som kan smitta genom mat, medan hepatit B smittar via blod. Twinrix skyddar mot båda typer av sjukdomen.

Andra vanliga vacciner är Dukoral, ett drickvaccin som skyddar mot tarmsjukdomen kolera, och Stamaril som skyddar mot gula febern, förekommer i Afrika och Sydamerika och smittar via myggor.

Var ute i god tid innan resan då vacciner ofta ges i flera doser för att ge fullt skydd. Fyra till sex veckor brukar räcka.

Kom ihåg att vaccinationsråden varierar från person till person. Även typen av resa avgör vad för vaccin du bör ta. Rådfråga därför alltid en läkare inför resa.

Källa: vardguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om