Det var en kväll i augusti i år som det hände.
Nora bor och jobbar som jurist i södra Sverige, men var på besök i Uppsala hos sin mamma som har hemtjänst via ett privat vårdbolag.
Vid 19-tiden ringer det på dörren. Där står en man som säger att han är från hemtjänsten, klädd i samma färger och typ av kläder som hemtjänsten har.
– När jag säger att han är väldigt tidig förklarar han att två tidigare besök blev inställda. Så jag släpper in honom, vilket jag verkligen inte borde ha gjort, berättar Nora, som egentligen heter något annat och vill vara anonym för sin mammas skull.
Mamman, som precis har duschat, ligger i sängen iklädd bara trosor eftersom Nora ska smörja in henne med lotion. Mannen sätter på sig skoskydd, tvättar händerna och börjar smörja in mammans överkropp, inklusive hennes bröst.
– Samtidigt som han masserar berättar han att han är duktig på sex, att han gått en massagekurs och gett sin massör orgasm flera gånger.
Mannen börjar också prata om våld och döden, berättar Nora.
– Han sa bland annat att Uppsala är fullt av onda andar som vill hugga honom och att han därför bär kniv för att döda dem.
Nora förstår att något är galet. Hon sms:ar en kvinna i hemtjänsten och berättar att (mannens namn) från hemtjänsten är där. Svaret kommer snabbt: kvinnan har ingen kollega som heter så.
– Det kändes såklart oerhört läskigt. Jag tänkte att han kunde vara farlig och beväpnad och försökte få ut honom utan att göra mamma rädd.
Till slut får Nora iväg mannen. När två ordinarie personer från hemtjänsten senare kommer står han fortfarande utanför dörren.
Nästa dag gör Nora en polisanmälan. Hon redogör detaljerat för polisen vad som hänt och att hemtjänstpersonal kan styrka att mannen var där. Hon ger också polisen namn och nummer till det företag som har övervakningskameror uppsatta runt huset. Två veckor senare, när hon åter är i Uppsala, ser Nora mannen på stan och går fram och fotar honom. Hon lyckas också ta reda på mannens namn. Bild och namn skickar hon till polisen.
Nora upplever inte att polisen tar händelsen på allvar.
– Först fick jag höra att de inte tänker utreda fallet eftersom de inte anser att vi blivit utsatta för brott. Men vad som helst hade ju kunnat hända om jag inte fått iväg mannen. Som jag ser det finns det flera möjliga brottsrubriceringar.
Nora har inte velat att polisen ska prata med hennes mamma, dels för att det skulle göra mamman väldigt orolig, dels för att mamman på grund av sjukdom inte minns. Men från polisen har hon fått höra att det inte går att styrka brott om de inte får höra henne.
– Det skulle ju betyda att det aldrig går att utreda brott mot exempelvis dementa. Jag var ju där och kan berätta i detalj vad som hände.
UNT har i en granskning i höst berättat om våldtäkter och sexuella övergrepp på äldre, där förövarna varit hemtjänstpersonal. Nora påpekar att det är så mycket ny personal hela tiden att det är omöjligt för äldre att veta om den som kommer verkligen jobbar för hemtjänsten.
– Hela hemtjänsten är som gjord för att äldre ska kunna utsättas för brott.
Edvin Jonsson, utredare på Uppsalapolisen, säger att det pågår en förundersökning om sexuellt ofredande. I övrigt är han förtegen och kan inte heller säga om andra brottsrubriceringar vore möjliga i det här fallet. Han förnekar dock att polisen inte tar händelsen på allvar.
– Att någon utger sig för att vara någon annan för att komma in i en persons hem är såklart väldigt allvarligt, säger han.
Måste ni alltid förhöra offret?
– Generellt vad gäller sexuellt ofredande behöver vi förhöra den målsägande för att se om det fanns ett samtycke.
Vad ska en äldre person göra vid osäkerhet om hemtjänstpersonalen är äkta?
– Man kan ringa hemtjänsten och fråga vem de skickat ut och be personen att visa legitimation. Och man ska inte släppa in folk som inte är rätt uniformerade.
Nora är övertygad om att mannen har jobbat eller fortfarande jobbar i hemtjänsten i ett annat område. Han hade sådan koll på rutinerna.
– Jag vet inte vad han hade tänkt göra hos mamma, om det var att stjäla, förbereda ett bedrägeri eller något annat, men jag skulle gissa att han lurat sig in så här förut. Han kändes väldigt lugn och van. Nu är jag livrädd för att lämna mamma ensam.
Förenade care, mammans hemtjänstföretag, har skickat ut information om händelsen till personalen och hemtjänstkunderna.
– Vi påminde om att personalen alltid ska bära rätt kläder och namnbricka samt kunna visa ID-kort, säger Roy Sundvall, kommunikationsansvarig på företaget.