Låt teet värma dig i höst

Omfamnande värme. Värm dig med te i höstrusket. Med en kopp i handen och tefärgad inredning omkring dig håller du humöret uppe. Njut av alla de sofistikerade färgskiftningarna som tebladen erbjuder och använd dem i hemmet.

Foto:

Uppsala2012-10-17 12:54

Oavsett om du hinner sjunka ner djupt i favoritfåtöljen och sakta njuta av smaken, eller om du tar en springmugg på väg till jobbet, ger te en omfamnande, värmande känsla som få andra drycker. Därför passar också te in i höstens inredning.

Färgerna och materialen som förknippas med tedrickande och tekultur är sköna att omge sig med. Den indiska tetraditionen är färgad av engelsmännens kolonialstil, med ett drag av exklusivitet och överdåd, medan den kinesiska och japanska traditionen är en livsstil med stillhet och lugn som högsta prioritet.

Tebladens gröna, bruna och brunsvarta färgskala förknippas gärna med inredningsdetaljer i naturliga material, som bambu, gräs, rotting, läder, papper, plåt och lera. Kolonialstilen bjuder på färger som rött, vinrött, mörkblått och gyllengult, färger som passar i sammetstextilier och till träslag som teak, valnöt och ek.
Låt dig inspireras nästa gång du brygger en god kopp te.

Fakta

Färgfakta om te
De flesta sorter som vi kallar te är blad från tebusken Camellia sinensis. Färgrikedomen bland tesorter som du hittar i butiker är resultatet av olika oxideringar, vilket förändrar nyanserna och fram för allt smakerna.
Svart te: Det svarta teet är egentligen kopparrött. När bladen oxiderar blir de mörkare
Grönt te: Bladen utsätts inte för oxidering och behåller därför sin gröna färg. Kinesiskt grönt te rostas över eld och blir orange, medan japanskt grönt te hettas upp under vattenånga och blir gulgrönt.
Vitt te: Bladen är i stort sett obehandlade. De torkas på låg temperatur. Teet kan bestå av både knoppar och blad, eller bara bestå av knopparna som är vitfjuniga. Det är då mycket dyrbart.
Rött te: Rött te är bladen och stammen från rooibosbusken, baljväxten Aspalathus linearis, och bör därför kallas örtte. Den röda färgen får teet från en fermenteringsprocess.
Gult te: Detta är en ovanlig typ av te. Bladen får sin gula färg för att de får torka och vila långsamt efter upphettning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om