Den nya trenden är att låta bebisen äta själv från första början.´
Den lilla klutten potatispuré åker in i munnen, för att direkt åka ut igen. När den fördelat sig över kläder, hår och möbler förundras man över hur mycket som ryms på en ynka tesked. Att lära sitt barn äta riktig mat kan bli en kladdfest, men det gäller att ha tålamod och det finns faktiskt ingen anledning att stressa.
– Bröstmjölk eller ersättning räcker som mat hela det första halvåret, och även efter det är det ingen stress att äta fast föda mer regelbundet. Vill inte barnet, kan man lugnt vänta och göra nya försök efterhand, eftersom det går olika snabbt för olika barn, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Smakprov
Så småningom behöver barnet mer järn, men "de får inte järnbrist på sexmånadersdagen", som Brugård Konde uttrycker det.
Livsmedelsverkets rekommendation är att man ska börja introducera smakportioner av riktigt mat när barnet är ungefär sex månader. Men sedan förra året har man också infört något man kallar "pyttesmå smakprov" i rekommendationerna.
– Många barn är intresserade av mat innan de blir ett halvår och då kan man ge barnet pyttelite av sin egen mat. Det har inget med näringsintaget att göra, det handlar bara om att känna på och avdramatisera ätandet lite, säger Åsa Brugård Konde.
Nitrat
För de allra flesta svenska bebisar består den första rejäla skeden av potatis. Men så behöver det inte vara.
– I princip vilken grönsak som helst går bra, förutom gröna bladgrönsaker som små barn aldrig ska äta eftersom de innehåller mycket nitrat. För många som kommer från andra länder känns potatis som ett konstigt förstaval och då går det bra att ersätta med något annat.
Lite gluten
Man behöver inte heller hålla sig till bara grönsaker särskilt länge. Det går bra att köra på med olika mosade livsmedel - allt från kyckling och tofu till ägg och bananer. Men livsmedel som innehåller gluten behöver barnets mage vänja sig vid långsamt, så ta det lite varligt med gröten, pastan och vällingen.
Många föräldrar blir oroliga när deras barn inte äter direkt, men Åsa Brugård Konde vill ge ett lugnande råd:
– Alla barn är olika, så ta det inte så allvarligt i början utan försök sprida matglädje till barnet.