Låt barnet äta i sin egen takt

Övergången från bröstmjölk eller ersättning till fast föda kan vara en stor utmaning för både föräldrar och barn. Men det är ingen brådska att lära sig att äta, så ta det med ro.

Foto: Shutterstock.com

Uppsala2012-09-13 11:01

Den nya trenden är att låta bebisen äta själv från första början.´
Den lilla klutten potatispuré åker in i munnen, för att direkt åka ut igen. När den fördelat sig över kläder, hår och möbler förundras man över hur mycket som ryms på en ynka tesked. Att lära sitt barn äta riktig mat kan bli en kladdfest, men det gäller att ha tålamod och det finns faktiskt ingen anledning att stressa.
– Bröstmjölk eller ersättning räcker som mat hela det första halvåret, och även efter det är det ingen stress att äta fast föda mer regelbundet. Vill inte barnet, kan man lugnt vänta och göra nya försök efterhand, eftersom det går olika snabbt för olika barn, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Smakprov
Så småningom behöver barnet mer järn, men "de får inte järnbrist på sexmånadersdagen", som Brugård Konde uttrycker det.
Livsmedelsverkets rekommendation är att man ska börja introducera smakportioner av riktigt mat när barnet är ungefär sex månader. Men sedan förra året har man också infört något man kallar "pyttesmå smakprov" i rekommendationerna.
– Många barn är intresserade av mat innan de blir ett halvår och då kan man ge barnet pyttelite av sin egen mat. Det har inget med näringsintaget att göra, det handlar bara om att känna på och avdramatisera ätandet lite, säger Åsa Brugård Konde.

Nitrat
För de allra flesta svenska bebisar består den första rejäla skeden av potatis. Men så behöver det inte vara.
– I princip vilken grönsak som helst går bra, förutom gröna bladgrönsaker som små barn aldrig ska äta eftersom de innehåller mycket nitrat. För många som kommer från andra länder känns potatis som ett konstigt förstaval och då går det bra att ersätta med något annat.

Lite gluten
Man behöver inte heller hålla sig till bara grönsaker särskilt länge. Det går bra att köra på med olika mosade livsmedel - allt från kyckling och tofu till ägg och bananer. Men livsmedel som innehåller gluten behöver barnets mage vänja sig vid långsamt, så ta det lite varligt med gröten, pastan och vällingen.
Många föräldrar blir oroliga när deras barn inte äter direkt, men Åsa Brugård Konde vill ge ett lugnande råd:
– Alla barn är olika, så ta det inte så allvarligt i början utan försök sprida matglädje till barnet.

Fakta

Baby led weaning ny trend

Baby led weaning översätts till ”barnledd tillvänjning” och går ut på att barnet får stoppa maten i munnen själv, utan att bli matad. I stället för puré gör man mjuka munsbitar och lägger framför barnet, gärna långsmala bitar så det finns lite handtag att hålla i. Förespråkarna menar att barnet lär sig äta mer varierat och kan äta tillsammans med resten av familjen mycket tidigare. Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket tycker att det låter smart. Då lär man sig tidigt att känna när man är mätt. (TT Spektra)

Mat som du inte ska ge till barn under ett år

+ Salt. Barn under ett år har svårt att reglera sin saltbalans och ska därför inte ha tillsatt salt i maten. De pyttesmå smakproven som man får ge från sin egen mat från fyra månaders ålder innehåller förstås salt, men så lite att det inte gör något.

+ Gröna bladgrönsaker som salladsblad, ruccola och spenat. Innehåller mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit som hos små barn kan hindra transporten av syre i blodet.

+ Honung. Kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.

+ Socker. Sötade livsmedel och drycker ger bara tomma kalorier och det är oklokt att vänja små barn vid sött. Välj vatten som måltidsdryck, inte saft eller liknande.

+ Hela nötter. Lätta att sätta i halsen och ska därför ges i små bitar.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om