Läsk ökar risken för svår cancer

Hög konsumtion av livsmedel som innehåller mycket socker ökar risken för att insjukna i cancer i bukspottkörteln. Särskilt hög verkar risken för denna svåra cancerform att vara för dem som dricker mycket söt läsk och saft.

Uppsala2006-11-08 08:37
Det visar resultaten av en svensk studie, som publiceras i det nya numret av den välrenommerade facktidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
- Våra resultat ger ytterligare tyngd åt det allmänna hälsorådet att dra ner på konsumtionen av socker och sockerhaltiga livsmedel, säger Susanna Larsson, forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Den nya studien bygger på uppgifter om drygt 35 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, och nära 43 000 män i Mellansverige.

Detaljerad enkät
Alla besvarade i slutet av 1990-talet en detaljerad enkät om sina mat och dryckesvanor, bland annat om hur mycket och hur ofta de konsumerade sötade livsmedel som saft, läsk och fruktkrämer eller själva tillsatte socker i till exempel kaffe.
Under de drygt sju år som kvinnorna och männen följts sedan dess insjuknade 131 av dem i cancer i bukspottkörteln, pankreascancer.
När forskarna granskade vilka som insjuknat fann de att denna cancerform var betydligt vanligare bland högkonsumenter än bland lågkonsumenter av livsmedel med hög sockerhalt.
Bland dem som drack läsk eller saft minst ett par gånger per dag var risken för att insjukna i cancer i bukspottkörteln nästan dubbelt så hög som för dem som sällan eller aldrig drack dessa drycker. Att vanemässigt tillsätta socker i kaffet, teet, filen eller gröten ökade risken för pankreascancer med drygt två tredjedelar.
- Däremot såg vi ingen ökad risk för pankreascancer hos godisätarna eller marmelad- och syltätarna, men å andra sidan var det ovanligt att någon åt dessa livsmedel regelbundet och i stor mängd, säger Susanna Larsson.

Rökning störst riskfaktor
Den mest kända riskfaktorn för cancer i bukspottkörteln är rökning. Men varför skulle också en hög konsumtion av socker och sockerhaltiga livsmedel kunna bidra till uppkomsten av denna svåra cancerform?
- Det vet vi inte säkert, men det finns flera tänkbara förklaringar. En är att kraftiga svängningar av sockernivån i blodet höjer nivån av insulin och andra ämnen som stimulerar celltillväxt. En annan är att blodsockret i sig kan skada cellerna i bukspottkörteln, säger Susanna Larsson.
Bara några få studier har tidigare undersökt om de kan finnas ett samband mellan hög konsumtion av socker och bukspottkörtelcancer, men resultaten av dem har inte varit entydiga.
- Med tanke på att cancer i bukspottkörteln är en synnerligen allvarlig sjukdom är det viktigt att det görs fler studier för att få ett helt säkert svar på denna fråga, säger Susanna Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!