Läsarnas upplänning 2013

Haile Mahteme är cancerläkaren gick sin egen väg. Nu har UNT:s läsare utsett honom till Läsarnas upplänning 2013.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-12-31 06:00

– Oj! Tack så jättemycket! Tack! Det här känns överväldigande och jag är ödmjukt tacksam inför alla som har röstat, säger Haile Mahteme när UNT:s utsända överraskar honom i en av korridorerna på Uppsala Cancer Clinic i Samariterhemmet.

När han sedan får veta att 36,3 procent av de som röstat valde att lägga sin röst på honom är tårarna inte långt borta. Han poängterar gång på gång hur ödmjukt tacksam han är.
– Jag tror att det här är ett uttryck för att sjukvården betyder mycket för människor i deras vardag. Sjukvården berör, säger Haile Mahteme.

Haile Mahteme är cancerläkaren som väckt stor uppmärksamhet genom åren. Han började arbeta på Akademiska sjukhuset 1994 och föreslog länge att sjukhuset skulle utveckla en behandling för att kunna hjälpa patienter med cancer i bukhinnan. Men sjukhusledningen tyckte att behandlingen var mer belastande än givande. Till slut valde Haile Mahteme att lämna Akademiska sjukhuset. Han orkade inte längre ljuga för patienter och säga att det inte fanns något sjukhuset kunde göra.

– Om det hade funnits en vilja, resurser, salar och personal hade man kunnat hjälpa de patienterna, säger Haile Mahteme.

2012 bestämde han sig för att tillsammans med Susanne Svahn öppna en privat cancerklinik, Uppsala Cancer Clinic. Men landstinget i Uppsala län vägrade skriva avtal med kliniken samtidigt som man skickade patienter till bland annat Danmark och Frankrike. Landstingets motvilja väckte stor uppmärksamhet i media och många upprörda röster väcktes. I augusti i år ändrade sig landstiget. Akademiska sjukhuset skulle börja skicka patienter till den privatdrivna beskedet. Men kort därefter lät man meddela att det ändå inte var möjligt, lagstiftningen tillät inte landstinget att skriva något avtal med kliniken. Lösningen på den utdragna konflikten uteblev.

Enligt Haile Mahteme så är den värdegrund, uppbyggd på etik och moral, som funnits i samhället och framför allt i sjukvården i fritt fall.
– Landstingets ledning ser varje patient som en handelsvara med en prislapp och en cancerpatient är en förlustaffär. I dag behöver patienter underkasta sig och lämna ut sig själva i media eftersom vården inte fungerar. Det berör andra människor. Jag tror att vanligt folk nu vill agera. Hos den vanliga människan finns etiken och moralen kvar, men de som leder sjukvården har lämnat allt som har med det att göra. Oavsett politisk kulör vill man vara systemets väktare i stället för patientens väktare. Det är väldigt tragiskt. Det underminerar tryggheten för människor och underminerar allt det som demokration bygger på, säger Haile Mahteme.

Han jämför vården i dag med tvångssteriliseringarna på 1940-talet. Då tog det många år innan man ville erkänna och acceptera att man gjort fel. Han tror att snart kommer man inse att det sätt som vården styrs på i dag är lika fel. Men Haile Mahteme tror ändå att det kommer att vända.
– Jag tror på människans godhet, säger han.

Utmärkelsen han nu fått kommer han först och främst att fira med familjen. När kliniken sedan öppnar efter julledighet i början av januari kommer han att fira med alla medarbetare.
– Men på riktigt kommer vi fira först när det svenska sjukvårdssystemet faktiskt fungerar, säger Haile Mahteme.

Resultat

1. Haile Mahteme, cancerläkare, 36,3%

2. Anna Lagerqvist, öppnade sitt hem för romska barn, 11,9%

3. Erik Salaneck, vårdkampinitiativtagare, 11,9%

4. Marcus Leto, klubbchef Almtuna, 7,4%

5. Ola Andersson, VD Sirius fotboll, 7,3%

6. Annica Högström, Årets företagare, Stina Wollter, radioprofil/konstnär, Anna-Karin Nytell Oldeberg, sångerska, körledare mm, Håkan Södergren, bandytränare, Carola Matilainen, föreståndare Mikaelsgården

Antal röster: 5 413 stycken


HISTORIK

Läsarnas upplänning har i år delats ut för åttonde året i rad.

Tidigare vinnare:

Jacke Sjödin, 2012

Hans Rosling, 2011

Urban Säfvenberg, 2010

Amos Makajula, 2009

Nathalie Larsson, 2008

Margaretha Nordqvist, 2007

Yared Tekeste, 2006

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om