Läs UNT:s prisbelönta serie om självmord

Betydligt fler dör av självmord än i trafikolyckor. I en artikelserie i vintras berättade UNT om sorgen hos de som lämnas kvar, om alarmerande statistik, om vård som inte funkar och varför fler män än kvinnor tar livet av sig. Vi frågade oss också vad samhället och den enskilde kan göra för att förhindra självmord. Här kan du läsa hela serien, som fick Suicide zeros pris för bästa rapportering om självmord 2019.

Alla delar av UNT:s prisbelönta serie om självmord.

Alla delar av UNT:s prisbelönta serie om självmord.

Foto: Staffan Claesson/Svetlana P Jansson/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2020-09-10 15:20

Många unga har gjort självmordsförsök

Var tionde gymnasieelev i Uppsala län uppger att de gjort ett självmordsförsök. Och mer än var tredje gymnasietjej har någon gång övervägt att ta sitt liv. Siffrorna överraskar experter.

undefined
"Den här studien bekräftar att barns och ungas psykiska ohälsa är ett stort problem och en av de viktigaste frågorna för samhället att jobba med", säger Erik Klingenberg, suicidpreventionssamordnare på Region Uppsala.

”Vi måste prata mer om självmord”

Därför startade UNT en serie om självmord.

undefined
Catrin Pihl: En vanlig myt är att risken för självmord ökar när vi skriver om det, men det är fel. Forskning visar tvärtom att det kan göra människor medvetna om att de behöver söka hjälp.

Eva fick aldrig chansen att rädda sin son

Evas son Manfred mådde dåligt. Men hur illa det var visste hon inte innan Manfred begick självmord, 18 år gammal. När Eva läste hans journal fick hon en chock och riktar nu hård kritik mot vården. 

undefined
Det har gått ett år sedan Eva Osterman-Linds yngste son Manfred begick självmord, 18 år gammal. Eva vill vara öppen med hur Manfred dog eftersom hon tycker att samhället behöver prata mer om självmord och hur de kan stoppas.

Pojkarnas tystnad kan vara livsfarlig

Fler killar än tjejer håller tyst om att de mår dåligt. Dataspelsvärlden ger dem större möjligheter än förr att göra sig otillgängliga. Våga fråga – på olika sätt – är experternas bästa tips till oroliga föräldrar. 

undefined
Att skriva ned vad man känner eller hitta en låttext som beskriver ens känslor kan vara lättare för vissa än att prata, säger en expert som UNT talat med.

”Man vill inte göra någon orolig”

Att inte oroa föräldrarna är en anledning till att hålla tyst om känslor. Det säger tre gymnasiekillar som UNT träffar. "Men alla som är tysta mår ju inte dåligt", säger Jonatan Möne. 

undefined
Killar pratar inte så mycket om hur de mår, tjejer är mer öppna. Det menar de gymnasiekillar som UNT pratat med.

Mansrollen hindrar män att söka hjälp

I dag kommer fyra personer i Sverige att ta sitt liv, visar statistiken. Tre av dem är män. I kampanjen Stör döden uppmärksammas särskilt mäns utsatthet – och hur den kan brytas.

undefined
"Män söker hjälp i betydligt lägre utsträckning än kvinnor när de mår psykiskt dåligt", säger Lolo Westerman, kommunikatör på organisationen Mind.

”Psykiatrin bör inkludera anhöriga mer”

Risken för självmord skulle minska om vården blev bättre på att inkludera närstående. Det menar experten Ullakarin Nyberg. På BUP i Uppsala öppnar man upp för att införa tydligare rutiner.

undefined
Anhöriga ses som en mycket viktig resurs för att förhindra självmord. Det uppger Anna Cervin, sektionschef på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Uppsala, och Marcus Westin, överläkare på BUP.

Mer tvångsvård uppges kunna rädda liv

Psykiatrin skulle kunna använda tvångsvård oftare när en person har självmordstankar. Det kan rädda liv samtidigt som anhöriga får insikt om allvaret, menar en överläkare på psykiatrin i Uppsala.

undefined
Tvångsvård skulle oftare kunna användas när en person är deprimerad och bedöms ha självmordsrisk, enligt Tobias Eriksson, chefsöverläkare på vuxenpsykiatrin på Akademiska sjukhuset.

Självmordsfall specialgranskas i hela Sverige

Vården är för dålig på att upptäcka självmordsbenägna personer. Det visar en världsunik studie, i vilken alla självmord under 2015 granskas för att se vilken vård personerna fick.

undefined
"Studien ger oss kunskaper som vi aldrig tidigare haft. Den kommer att hjälpa oss att göra förändringar inom vården som behövs för att minska antalet självmord", säger Erik Klingenberg, suicidpreventionssamordnare.

Hon vill införa obligatoriska kuratorssamtal

Gör det obligatoriskt med minst ett kuratorssamtal om året för varje elev. Det skulle minska självmordstalen, menar Elisabeth Lindström på organisationen SPES. Och hon får medhåll av eleverna själva. 

undefined
"Det är otroligt viktigt att vi ger barn och unga verktyg att prata om hur de mår", säger Elisabeth Lindström på organisationen SPES i Uppsala.

605 elever per kurator i Uppsala 

Antalet kuratorer är för få för att alla elever ska få ett årligt samtal. I stället bör man satsa på samtal i grupp, menar chefen för elevhälsan i Uppsala. 

undefined
I Uppsalas grundskolor har en kurator i snitt ansvar för 605 elever.

Elsa känner lycka över att vara levande

Elsa vaknade upp på sjukhuset efter ett allvarligt självmordsförsök. Nu känner hon lycka och glädje över att leva. 

undefined
Efter självmordsförsöket har Elsa kämpat sig tillbaka till livet och ser nu ljust på tillvaron. Men från början var det en dag i sänder och hon fick kämpa för att hitta tillbaka till den person som hon är nu.

Handlingsplaner mot självmord tas fram

Kommunerna i Uppsala län har i dag ingen strategi för att få ner självmordstalen. Men nu ska handlingsplaner tas fram. 

undefined
Region Uppsala hjälper nu länets kommuner att ta fram handlingsplaner för att minska antalet självmord.

Vill du har mer lokal kvalitetsjournalistik? Bli prenumerant här.

Här finns hjälp

Har du självmordstankar? Prata med någon! Har du ingen anhörig/vän att prata med kan du kontakta en stödlinje, t ex Självmordslinjen på tel 90101 eller mind.se/sjalvmordslinjen, Hjälplinjen på tel 0771-220060 eller BRIS på tel 116 111.

Är du närstående? Våga fråga, lyssna, visa empati och döm inte. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista, de går att påverka. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång: ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!