"Vittrar nu äntligen blod från FoHM:s toppskikt!"
Professorerna Björn Olsen och Åke Lundkvist är två av Folkhälsomyndighetens mest profilerade kritiker och säger sig stå upp för etik och beslut på vetenskaplig grund. Men de har mörkat sanningen om den polisanmälda covidforskningen. Det hävdar deras tidigare forskarkollega Erik Salaneck, docent. UNT har tagit del av dokumenten om det forskardrama de tre tillsammans gav sig in i.
Salaneck: "Uruselt för förtroendet för forskningen"
Att anmäla misstänkta oegentligheter för att stå upp för etik och sanning har haft ett högt personligt pris. Men det var rätt väg. Det säger Erik Salaneck, en av forskarna i dramat om den polisanmälda covidforskningen.
Björn Olsen: ”Artikeln är granskad och har räddat liv”
Hela världen gynnades av forskningen om snabbtestet, som sannolikt räddat liv. Därför hanterades det så snabbt. Det säger professor Björn Olsen. Men mejlet där kollegan Åke Lundkvist vittrar blod från Folkhälsomyndigheten minns han inte. Åke Lundkvist å sin sida hänvisar till sin advokat.
Emma Frans: "Märkligt att själva ta så lätt på etik"
Det är oroväckande att etablerade forskare tar så lätt på frågor om etik. Det menar epidemiologen Emma Frans efter UNT:s avslöjande om spelet bakom den polisanmälda covidforskningen.
Johan Carlson, FoHM: "Strider jag inte vetat något om"
"Jag har hela tiden avstått ifrån att kommentera andra människor som tycker om det ena eller det andra." Det säger Folkhälsomyndighetens chef, Uppsalabon Johan Carlson, efter de uppgifter som kommit fram i UNT:s granskning.
Etikexpertens skarpa kritik: ”Självmål och dubbelfel”
Självmål och dubbelfel och ett agerande som bör leda till att Uppsala universitet agerar. Så kommenterar Martin Björck, professor och etikexpert, UNT:s avslöjande av den anmälda covidforskningen.
Konflikten mellan covidforskarna eskalerar
Den infekterade striden mellan covidforskarna vid Uppsala universitet fortsätter. Nu har Erik Salaneck anmälts efter att han plockat bort Åke Lundkvist som medförfattare till en vetenskaplig artikel.
Universitetet: "Handlar om personliga konflikter"
Uppsala universitet har försökt att koppla in externa medlare för att få forskarna i konflikten runt den åklagarutredda covidforskningen att mötas. Men insatserna har misslyckats.
Starten på striden: Doktor Mounas mejl till Olsen
Tvärt emot vad han själv sagt var professor Björn Olsen inblandad i själva upprinnelsen till den studie om ett antikroppstest som nu utreds av åklagare. Det visar mejl mellan Björn Olsen och den som involverade honom – Mouna Esmaeilzadeh, Doktor Mouna i TV4, med egna intressen i bolaget som sålde testerna.
Björn Olsens svar: "Inte medveten om hennes kopplingar"
Professor Björn Olsen vidhåller att han inte varit inblandad i den studie av ett antikroppstest som utreds av åklagare. Och att en av forskarna, Mouna Esmaeilzadeh, var kopplad till bolaget bakom testet säger han sig inte haft en aning om.
Läkarprofilen: ”Smakar illa – de måste göra en pudel”
I april 2020 satt överläkare Johan Styrud i TV och hyllade snabbtestet som Uppsalaforskare utvärderat i en studie. Efter UNT:s avslöjanden tycker han att studien borde dragits tillbaka. "Jag är bedrövad", säger han.
Niklas Skeri: "Dokumenten ställer frågor om jäv, beroende och oetik"
Det här är svaren vi söker, skriver Niklas Skeri.
Förhastad forskning – ännu ett pandemiproblem
Ledare: Även i Uppsala går coronaforskningen för fort ibland.