Läromedelsanslagen måste minska

Läromedelsanslagen för gymnasieskolan i Uppsala kommun måste minskas med 3 miljoner kronor under 2005. Detta trots att Uppsala redan har betydligt lägre kostnader för läromedel än vad jämförbara kommuner har i genomsnitt.

Uppsala2004-12-23 00:00
I våras berättade UNT om de låga läromedelsanslagen inom gymnasieskolan i Uppsala kommun. Inför 2004 var tanken att höja anslagen, men i stället blev det en minskning med 3 miljoner kronor.
Under 2005 måste nu anslagen sänkas med ytterligare 3 miljoner kronor, en sänkning av anslagen med cirka 10 procent. I fortsättningen kommer kommunens anslag motsvara 72 procent av vad jämförbara kommuner i genomsnitt satsar på gymnasieläromedel.
— Vi känner att vi inte har något val. Vi får de pengar vi får av uppdragsnämnden för att bedriva gymnasieverksamhet, och vi vill inte enbart skära på personalen, säger Ove Bergvall, gymnasiechef på Uppsala produktion vård och bildning.

Inte färdigförhandlad
Gymnasiebudgeten för 2005 är inte färdigförhandlad. Det skiljer cirka 3 miljoner kronor mellan vad produktionsnämnden vill ha och vad uppdragsnämnden i dagsläget är beredd att ge. Även i det högre bud som produktionsnämnden lagt är flera kostnadsminskningar inräknade, som det minskade läromedelsanslaget. Dessutom väntas elevantalet öka, medan antalet lärare kommer att ligga still.
— Lärartätheten kommer att sjunka, även om vi förhoppningsvis inte behöver minska antalet tjänster. Men vi behöver egentligen fler lärare när eleverna blir fler, säger Ove Bergvall .
Under nästa år måste också starten av det nya Rosendalsgymnasiet bekostas. Inköp av inventarier och utrustning, med mera, beräknas till 4 miljoner kronor, en kostnad som belastar övrig verksamhet inom gymnasiet.

Tycker inte andra ska drabbas
Det här är något som Mohammad Hassan (fp), vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, har reagerat på.
— Jag tycker inte att övriga gymnasier ska drabbas av det. Produktionen borde ersatts med särskilda medel för starten av Rosendal, menar han.
Hur gymnasiet ska kunna minska sina kostnader med de 3 miljoner kronor som skiljer nämndernas bud åt har inte diskuterats än.
— Det ska vi ta efter jul. Vi ska se över hela vår verksamhet igen. Ser vi att vi inte klarar vårt uppdrag så får nämnden ta ställning till om avtal ska tecknas med uppdragsnämnden, säger Ove Bergvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!