– Under de tidigare vågorna av pandemin tog det tio till tolv dagar för patienterna från det att de fick första symtom till att de läggs på intensiven. Nu är det betydligt kortare, runt sju dagar. Och de kommer direkt från akuten till IVA utan att mellanlanda på vårdavdelning, säger överläkaren på centralintensiven på Akademiska sjukhuset Magnus von Seth.
Fem av de sju patienterna som lagts in på covid-IVA i veckan har kommit direkt från akutavdelningen. Det tyder på en snabbare infektionsutveckling än tidigare, spekulerar överläkarna på IVA.
– Samma observation har man gjort i andra regioner, säger Rafael Kawati, sektionschef på Akademiska sjukhusets centralintensiv.
En förklaring kan vara att spridningen av de nya mutationerna ökar. I Gävleborg och Västerbotten har man fått många patienter med virusmutationen, och där har man också haft en snabbare insjukningsprocess, berättar Magnus von Seth. Mutationerna finns i Uppsala, men om det är orsaken till det snabba insjuknandet vet man inte. Det man vet är att det ställer till det på IVA.
– Det blir snabbt fullt på intensiven och det är nytt för den tredje vågen. Vi har några platser till men vi börjar närma oss kapacitetstaket, säger Magnus von Seth.
Han är medicinskt ledningsansvarig, vilket innebär att han deltar i handläggningen av varje patient tillsammans med de enskilda läkarna.
– Vi kan inte bara flytta sängarna närmare varandra om det blir trångt. Det behövs plats för syrgas och annan elektronisk utrustning. Får vi fler patienter måste vi öppna en till avdelning och det tar några dagar. Det är därför bekymrande att vi måste öka kapaciteten så pass fort, säger han.
Det totala antalet inlagda patienter har tidigare gått hand i hand med antalet IVA-patienter. Men den här veckan har det skett ett trendbrott. Betydligt större andel av patienterna som vårdas på sjukhuset behöver intensivvård än tidigare. För att utreda om det har med mutationerna av viruset att göra, eller om det är ett sammanträffande, överväger intensiven nu att screena alla patienter med covid för virusmutationen.
– I dagsläget tar vi stickprover på var tionde patient, men det kan vi behöva utöka, säger Magnus von Seth.