Varningen: Ungdomars alkohol kan innehålla narkotika

Polisen i Uppsala har beslagtagit alkohol som misstänks bestå av blandade substanser. Tidigare har handsprit förekommit i alkoholen – men nu verkar det handla om narkotikaklassade läkemedel.

Kanske har just alkohol varit ett ämne som prioriterats lägre när sådant som rekrytering och lustgas varit på agendan de senaste åren, menar Hilde Wiberg.

Kanske har just alkohol varit ett ämne som prioriterats lägre när sådant som rekrytering och lustgas varit på agendan de senaste åren, menar Hilde Wiberg.

Foto: Julia Koch

Uppsala2024-10-25 16:44

Att ungdomar dricker alkohol som blandats med olika andra substanser är inget nytt fenomen. Exempelvis kan den vara utspädd med handsprit, något som UNT rapporterade om senast inför kulturnatten.

Men det verkar inte bara vara handsprit som förekommer i den alkoholen ungdomar köper. Just nu pågår flera polisutredningar om fall där alkoholen misstänks innehålla narkotikaklassade läkemedel.

– Man vet inte vad man köper, och man utsätts för väldigt stora risker, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala.

Exakt hur många alkoholhaltiga drycker som beslagtagits av polisen och var den hittades vill hon inte gå in på, men hon berättar att de hittat substanserna under sommaren och början av hösten.

undefined
Lisa Sannervik är kommunpolis i Uppsala. Där pågår nu förundersökningar om substanser som kan innehålla narkotikaklassat läkemedel.

Hilde Wiberg, chef för Uppsala ungdomsjour, har sett att alkohol kryper längre ner i åldrarna, och berättar att hon allt oftare träffar ungdomar som fått i sig alkohol och behöver hjälp.

– Vi jobbar uppsökande, men under hösten kan vi ju inte det. Samlingarna och festerna flyttas inomhus, och där är inte vi, säger hon och fortsätter:

undefined
I ett brev till grundskoleföräldrar i Uppsala varnar polisen för att narkotika ska ha blandats ner i ungdomars alkohol.

– Det är därför viktigt att alkoholkonsumtionen bland ungdomar då uppmärksammas särskilt. Vi vill exempelvis förebygga att man blir naiv vad gäller vad man får i sig. En flaska kan ju se oöppnad ut, men det finns tekniker som gör att den kan öppnad och återförslutas, förklarar Hilde Wiberg.

undefined
Hilde Wiberg, chef för Uppsala Ungdomsjour, menar att det är viktigt att diskussionen förs inför höstsäsongen, då många ungdomar börjar umgås inomhus. Dit har ungdomsjouren och polisen svårt att nå.

På en nationell nivå visar undersökningar att unga faktiskt dricker mindre, men att det i Uppsala finns faror i ungdomarnas alkoholkonsumtion, och att polisen undersöker eventuell förekomst av narkotika i alkohol, kanske hänger samman med två saker resonerar Hilde Wiberg.

Dels har ungdomar blivit allt rörligare. Genom sociala medier som Snapchat och Tiktok håller de varandra uppdaterade om mötesplatser, och på sociala medier finns även försäljarna. De är ofta äldre ungdomar eller unga vuxna, och de rör sig över Uppsala lika smidigt som tonåringarna.

Dels har det offentliga samtalet till stor del handlat om andra problem, såsom rekrytering till gäng, narkotika och lustgas. Alkoholproblematiken har kanske hamnat i skuggan, menar ungdomsjourens chef.

– Vi ser trender i samhället, och utifrån dem kan vi spekulera. Men det vi kan konstatera är att äldre säljer till yngre, och vid försäljning av alkohol uppstår också skulder, tjänster och gentjänster. Det kan vi koppla ihop med att unga dras in i kriminalitet.

undefined
Arkivbild. Polisen har under sommaren och början av hösten beslagtagit alkohol som kan innehålla narkotikaklassade läkemedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!