Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg har det under sommaren hänt att utlarmningen förlängts med mellan 1 och 10 minuter under sommaren på grund av att det saknats bemannade ambulanser. Enligt anmälan ska ledningen också ha uppmanat de anställda att inte skriva avvikelserapporter.
Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Uppsala, säger att det varit svårare att bemanna ambulanserna denna sommar än tidigare. Han håller dock inte med om den beskrivningen i den anonyma anmälan som skickats till Ivo.
– Vi har saknat tre dagambulanser under sommaren mot normalt en. Men bland annat har vi förstärkt med en lättvårdsambulans, som kunnat ta transporter mellan sjukhusen, som ofta sker på dagtid. Därför har det inte varit så tomt som det har kunnat upplevas. Och det är inte sant att vi skulle ha uppmanat anställda att inte skriva avvikelser, säger han.
Någon statistik för utlarmningstiderna finns ännu inte för sommaren. Den sammanställs med viss eftersläpning. Men enligt Per Andersson händer det varje vecka, även under resten av året, att det inte finns en ambulans omedelbart ledig när det kommer ett larm. Det kan handla om att en ambulans står för att lämna av en patient vid akutmottagningen och får skynda på överlämningen för att åka på nästa larm. Det kan också komma flera prio 1-larm nästan samtidigt på en ort där det bara finns en ambulans stationerad.
– Statistiskt sker det nästan aldrig att det kommer två prio 1-larm samtidigt i Heby kommun. Men en enskild timme kan det hända. Då får man skicka en ambulans från en annan kommun på det larmet, och det kan ta lite längre tid.
– Det här är också en nationell fråga hur samhällsuppdraget ser ut. Skulle vi ha samma beredskap som brandkåren är det en kostnad på miljardbelopp. Det skulle i så fall också öka konkurrensen om vårdpersonalen. Risken är att det skulle förvärra vårdplatssituationen på sjukhusen, fortsätter Per Andersson.
Skälet till att årets sommar varit värre än de tidigare är flera. Ett är att det varit stora pensionsavgångar och att de yngre som anställts är i en fas i livet då de kan ta ut föräldraledighet. Det är också färre som flyttat semesterveckor mot betalning än tidigare år, vilket Per Andersson säger kan bero på att en facklig förtroendevald uppmanat anställda att maxa ledigheten och inte sälja semesterveckor.
Fredrik Funke, lokalt förtroendevald för Vårdförbundet vid ambulansstationen i Uppsala, känner inte igen beskrivningen att någon från facket uppmanat ambulansförarna att inte sälja semesterveckor.
– Det är inget jag har sagt eller hört. Det är viktigt att de som arbetar får sin återhämtning, men jag har inte hört någon säga att man ska maximera sin ledighet, säger Fredrik Funke.
Han säger att också han har märkt av att det varit en svårare sommar än vanligt.
– Det har blivit tyngre i sommar. Det är ibland svårt att hinna med att fylla på och komplettera bilarna när utrustning och läkemedel har använts på uppdragen. Jag har också varit med om flera gånger i sommar att man måste dra en ambulans från akuten medan man skriver journal. Det är oerhört viktigt att man hinner rapportera patienten till sjukhuset.
– Lättvårdsambulansen har varit en viss avlastning. Det är dock inte detsamma som att ha en fullt bemannad ambulans. Men det är svårt att utvärdera hur det har fungera med lättvårdsambulansen, säger Fredrik Funke.