Larmet från barnonkologen – patientsäkerhet hotad

Sjuksköterskor som säger upp sig, hög arbetsbelastning och beslut om att skicka cancersjuka barn till andra orter. Nu är patientsäkerheten hotad, menar personal på barnonkologen som gått samman i en skrivelse.

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-10-10 13:30

I skrivelsen, som riktar sig till sjukhusledningen och politiker, uppger personal och huvudskyddsombud att situationen är ohållbar.

13 sjuksköterskor ska ha sagt upp sig sedan februari i år och på grund av svårigheter att rekrytera och behålla sjuksköterskor tvingas Akademiska sjukhuset ibland skicka cancersjuka barn till andra orter, som bland annat Umeå, Göteborg och Lund, för att få vård.

– Rätt information ska förberedas så att de på andra sjukhus ska veta vad de behöver göra för att hjälpa till. Inte brist på sjuksköterskor, men de finns någon annanstans än region Uppsala. Där behöver man titta på arbetstider och återhämtning samt lönen, säger Magnus Grabski, förtroendevald för Vårdförbundet på barnavdelningen/-mottagningen för blod- och tumörsjukdomar och huvudskyddsombud.

– Det är en extra stress för hårt belastade familjer att behöva byta sjukhus. Inte bara en utan flera gånger. Ibland är det väldigt svårt att hitta plats helt enkelt. De senaste åren har regeringen satsat på barncancer och det finns pengar att anställa personal, men regionen är ingen attraktiv arbetsgivare, säger Ann-Kristina Lax, samordnande specialistsjuksköterska på barnavdelningen för blod- och tumörsjukdomar.

Istället för maximala tolv vårdplatser har åtta varit öppna de senaste fem månaderna, som minst har endast fyra vårdplatser varit öppna.

– Det har blivit mycket övertidspass utan tid för återhämtning både under och efter pandemin. Antalet människor räcker inte till för att driva den här vården. Vi fackliga har kommit överens med arbetsgivaren om att dra ner på vårdplatser för att skapa en rimlig miljö för sjuksköterskorna, säger Magnus Grabski.

I slutändan drabbar problemen patientsäkerheten, enligt brevet.

– Det har pågått under en längre tid, i flera år, det här problemet med att vi är för dåligt bemannade och nu kändes det som att vi behöver göra vad vi kan för att kunna vända trenden och behålla barnonkologen i Uppsala. Vi behöver bli fler medarbetare så vi får bra arbetsvillkor, säger Ann-Kristina Lax och fortsätter:

– Det blir en etisk stress hos personalen eftersom man inte kan ge den sjukvård man vill och kan ge om man har en rimlig arbetsbelastning.

UNT har sökt sjukhusdirektören för en kommentar utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!