Flera anställda vittnar om dålig arbetsmiljö på ett kommunalt vård- och omsorgsboende i Uppsala.
Personal beskriver en otrygg arbetsplats där synpunkter tystas ned eller bestraffas. De menar att det förekommer maktmissbruk, utskällningar och hot.
En anställd säger att hon just nu är sjukskriven och går hos psykolog på grund av arbetsmiljön och kränkningar från cheferna.
– De kallar oss konfliktsökande blöjbytare och ersättningsbara. Det är mycket stress och jag har mycket ångest. När jag bad om att bli omplacerad skrattade chefen och sa "nej, du ska stanna här och lida", säger hon.
Enligt en anonym anställd, som vi kallar Hadja, ska en demenssjuk vid ett tillfälle ha blivit slagen av en vikarie. Den boende, som inte kan prata, ska ha blivit tvingad att duscha och börjat slåss i försvar. Vikarien ska då ha slagit tillbaka. Samma incident nämns av andra som UNT pratat med.
Hadja skrev en lex Sarah-rapport om händelsen, och blev då inkallad till ett möte. Enligt Hadja var chefen tydlig med att rapporten inte uppskattades.
När Hadja, som innan varit gruppledare, kom tillbaka från semestern var all hennes behörighet borta. Under en veckas tid kom hon inte in genom dörrarna med sitt passerkort, och kom varken åt medicinskåpen eller journalerna. En vikarie ska också ha fått hennes roll som gruppledare, utan att Hadja informerats.
I ett senare möte ska Hadja ha blivit hotad med uppsägning om hon inte "lugnar ned sig" med lex Sarah-rapporterna.
Walter Palestro, ordförande för sektionen äldreomsorg på Kommunal i Uppsala, är insatt i situationen på boendet. Det som hände Hadja menar han är en repressalie.
– Det är små trakasserier för att skrämma personalen. Detta tycker vi är väldigt allvarligt. Cheferna försöker tysta ned och hota personalen.
Heikki Syrjäpalo, avdelningschef för äldreomsorg särskilda boenden i Uppsala kommun, har lyssnat till kritiken men delar inte Kommunals uppfattning. Han menar att det rör sig om brister i kommunikationen mellan enskilda medarbetare och chefer.
– Det finns en del åsikter som vi försöker reda ut, men det är inget alarmerande. Från vad jag kan se är det ett missförstånd från båda parter, säger han.
Uppsala kommun har fått in tre anmälningar från boendet som gäller bemötande mellan medarbetare och chef. Just nu är anmälningarna, som formellt benämns som kränkande särbehandling, under utredning.
Vad säger du om att chefen ska ha skrikit och använt svordomar?
– Vi delar inte den bilden, det är inte den typen av ledare vi har i våra verksamheter. Vissa i personalen har fått omplaceringar, och ibland blir man inte nöjd med det. Då vill man kanske ta upp det högre för att få beslutet ändrat, menar Heikki Syrjäpalo.
Hur tänker ni kring anmälningarna om kränkningar?
– De är inte färdigutredda eftersom både personal och chefer är på semester. HR ska göra en opartisk utredning och då kan vi titta på det, säger han.
Under sin tid som ordförande för sektionen äldreomsorg har inget annat boende haft så mycket problem och konflikter, menar Walter Palestro. Han säger att omplaceringar i sig är positivt, men att det i detta fall används som straff.
Kan det handla om missförstånd?
– Nej. Missförstånd sker inte under ett helt år. Det här oroar oss, att det kommer bortförklaringar hela tiden, säger Walter Palestro.
UNT har försökt nå chefen på boendet utan framgång.