Larmcentralen visste inte var olycksplatsen låg

Anna Löfgren hjälpte en avsvimmad kvinna i Stadsskogen. När hon ringde 112 kunde sjukvårdens larmcentral inte lokalisera olycksplatsen.

Ett område i Stadsskogen, runt vattentornet, pekas ut somd en plats där många av de mystiska explosionerna har skett.

Ett område i Stadsskogen, runt vattentornet, pekas ut somd en plats där många av de mystiska explosionerna har skett.

Foto: Jens Flyckt

Uppsala2018-12-15 13:11

Anna Löfgren, som bor i Rosendal, tog en av sina dagliga promenader i skogen och är väl bekant med stigarna. I korsningen Vallstigen/Trollstigen satt en ung kvinna på en bänk och såg ut att må dåligt. Sekunden senare svimmade hon och Anna Löfgren ringde 112.

– Samtidigt som jag fick en utmärkt, tydlig och lugn vägledning rörande omhändertagandet av flickan, behövde jag gång på gång förklara var vi befann oss eftersom de inte kände igen namnen på stigarna. De blandade också ihop Stadsskogen med Stadsparken och frågade om vi var nära Svandammen, berättar Anna Löfgren.

Efter stor dramatik kom ambulanspersonal gående på Trollstigen med en bår på hjul. Då hade det gått nästan en halvtimme.

– På min fråga varför de inte körde ända in med ambulansen svarade de att det inte gick. Enligt Anna sa de att man skulle behöva ta bort träden först. Men det stämmer inte. De stora cykelvägarna är visst framkomliga för en bil, säger Anna Löfgren.

Efter sjukdomsfallet har personalens kartstöd för Stadsskogen förbättrats, berättar David Amour, enhetschef på sjukvårdens larmcentral, Akademiska sjukhuset.

– Vi har inte haft namn på stigarna. Men nu har vi skaffat Uppsala kommuns informationsfolder, där finns en karta med alla namn. Rent generellt har vi inga problem med att hitta i Stadsskogen och det har ytterst sällan hänt att vi larmats dit. Vad gäller hur långt in i skogen det går att köra med ambulans, är det ett beslut som varje ambulansförare själv måste ta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om