Videon är inte längre tillgänglig
I juni fick 20 hyresgäster på trygghetsboendet Orstenen i Uppsala en ljustavla uppsatt i hallen, där det lyser lampor för att tala om när bland annat spisen, kaffebryggaren eller strykjärnet är på. Tanken är att man inte ska glömma stänga av något som kan innebära en brandrisk. En nyckelbricka med symboler, och som man kan ta med ut, visar samma sak.
UNT har pratat med en av hyresgästerna. Hon vill inte ha med sitt namn, men berättar gärna att hon tycker systemet ger en henne en trygghet.
– Jag tycker det fungerar jättebra. Man ser när man går ut om man har glömt något på.
Försöket på Orstenen drivs av Uppsala kommuns fastighetskontor tillsammans med Riksbyggen, som äger fastigheten. Nästa vår ska det utvärderas, och har det fungerat bra kan fler trygghetsbostäder i Uppsala få samma system.
Äldre personer är en av de största riskgrupperna när det gäller bränder i hemmet. Av de 123 personer som dog i bränder i Sverige förra året var en majoritet, 73 personer, över 60 år. Att glömma en spisplatta på är en riskfaktor, en annan att många äldre har svårare att ta sig ut om något händer.
I Uppsala är det ett krav att nyinrättade trygghetsboenden ska ha någon form av spisvakt eller spisövervakning. I Stockholm har de tre kommunala bostadsbolaget beslutat att all nyproduktion ska utrustas med en ny typ av spisvakt som både larmar om det blir för varmt och kan släcka en brand. Företaget Brandbyrån i Uppsala har börjat lansera samma modell här i staden.
S:t Lars, katolska kyrkan, var den första fastigheten som fick den installerad, men Brandbyrån tror att just boenden för äldre blir en stor marknad.
– Det är bara att titta var de flesta bränder inträffar. En vanlig brandorsak är att man kokar eller steker mat, och glömmer bort att spisen står på. Spisvakten larmar om det blir för varmt för länge. Om ingen gör något då stängs elen av, och det börjar spruta vätska. Det finns fyra deciliter släckvätska, berättar Patrik Persson från Brandbyrån.
I Uppsala finns inget beslut om att just den typen av spisvakt ska installeras i äldrebostäder, men enligt Brandbyrån är både privata och kommunala boenden intresserade av den.
Ebba Busch (KD) är kommunalråd i Uppsala och ordförande i äldrenämnden.
– Vi har inte diskuterat specifikt spisvakter men det pågår diskussioner inom kommunen om den här typen av hjälpmedel. Äldrenämnden kommer att lyfta frågan under hösten, säger hon.
En grupp som Uppsala kommun arbetar med att öka brandsäkerheten för är de som har hemvård. I höst avslutas ett projekt där delar av hemtjänsten under ett drygt år gått igenom varje lägenhet med en checklista för att se om brandsäkerheten måste förbättras. Nu ska arbetssättet in i den vanliga verksamheten.
– För den som kan uppfatta larm och kan sätta sig själv i säkerhet kan det räcka med ett larm som tjuter. För andra kan det bli fråga om någon typ av sprinklersystem, säger Göran Carlsson, chef för räddningstjänstens förebyggande arbete i Uppsala, som har drivit projektet tillsammans med kommunen.
I år har räddningstjänsten i Uppsala åkt ut på 18 larm där det handlat om torrkokning. I de flesta fall var det äldre som bor kvar hemma som hade glömt spisen på.