Flera klagomål om allvarliga missförhållanden på det kommunala äldreboendet Dalbyhemmet har på kort tid inkommit till IVO.
Klagomålen rör att personal på boendet bland annat ska ha uppträtt hotfullt och brukat våld mot äldre och dementa på boendet.
De som larmat vittnar om upprepat våld. Bland annat ska äldre ha fått motta slag och blivit dragna längs golvet. En anhörig säger att dennes förälder, som bor på Dalbyhemmet, berättat att personalen är aggressiv.
UNT har talat med en anställd vid Dalbyhemmet som vill vara anonym av rädsla för repressalier. Hon bekräftar bilden av att våld förekommit på hemmet men säger också att hon sett mer omfattande problem, så som att personalen ofta saknar grundläggande vårdkunskaper.
– Det är bristande omvårdnad, bristande information och kommunikation, bristande ledarskap. Dalbyhemmet är huset som gud glömde på landet.
Hon menar att det råder en stämning som gör att de flesta boende inte vågar säga något om missförhållandena, av rädsla att det ska bli värre för dem.
– Det är en skam, ska jag säga. Om du begärde ut allt som har hänt här så finns det så mycket att kommunen skulle göra rätt i att stänga ner hemmet.
Varför tror du att det blivit så?
– Dalbyhemmet har haft bristande ledarskap. Det är verksamhetschefer som inte har utbildning. Det är en blandad flora av kompetens som har drivit det här hemmet.
Enligt henne har problemen uppstått under ett antal år och på grund av två på varandra följande verksamhetschefer. Trots att ledarskapet nu bytts ut, förekommer det fortfarande missförhållanden. Hon menar att personalen i många fall är för dåligt utbildad.
I oktober skrev UNT om två lex Sara-anmälningar som äldreboendet själv anmält. I det ena fallet hade personal ätit upp de boendes mat, i det andra hade en brukare påträffats liggande i glassplitter i sin säng i flera timmar innan det upptäcktes.
Utöver detta gjordes också ännu en Lex Sarah-anmälan i somras, när en boende upplevde att personal gjort ett sexuellt närmande mot henne.
Björn Brodén är tillfällig chef för äldreboendet och tillträdde i oktober 2021. Han säger att klagomålen om hot och våld mot boende som nu inkommit till IVO rör händelser som skett för uppemot ett år sedan, men som inkommer först nu.
– När anmälningarna kommit in har vi gått igenom dem. Man kan härleda händelserna till för något år sedan. Men från maj i år har det inte varit någonting i den stilen.
Har ni undersökt händelserna?
– Jag fick en rapport om det när jag började, att det hade förekommit anklagelser om våld. Och vi har kollat upp detta men hittar ingenting i närtid. Lex Sarah-anmälningarna gäller nu, och de utreder vi förstås. Men de andra anmälningarna, om våld mot boende, de känner vi inte till överhuvudtaget.
Så det förekommer inte våld och hot mot boenden på Dalbyhemmet nu?
– Jag har varit chef för kort tid för att kunna säga det helt säkert. Men å andra sidan, de som jobbat länge här känner inte igen att det ska vara så. I nutid alltså, bakåt i tiden så har vi en historia. Men det är något vi håller på och utreder och vi är inte riktigt klara med det.
Personal med otillräcklig utbildning är också något man tittar närmare på, säger han.
– Vi gör ett åtgärdspaket för att komma till rätta med det, det sätter vi i gång för första gången nu för att höja kunskapsnivån.