Lärlingsprojekt gav 20 nytt jobb

Hittills har 20 ungdomar fått arbete inom ramen för det lärlingsprojekt som Arbetsförmedlingen drog i gång tillsammans med byggbranschens parter tidigare i år.

Gabriel Rosman och Michael Andersson lyckades få varsin lärlingstjänst genom ett projekt som Arbetsförmedlingen bedriver tillsammans med byggbranschens parter.

Gabriel Rosman och Michael Andersson lyckades få varsin lärlingstjänst genom ett projekt som Arbetsförmedlingen bedriver tillsammans med byggbranschens parter.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-10-01 10:01
- Jag har varit arbetslös i ett år så det är skönt att börja jobba, säger Michael Andersson som fått plats på en snickerifirma.

Det råder inte brist på jobb. I alla fall inte överallt. Trots återkommande rubriker om kris inom byggbranschen ser det ljust ut för mindre byggbolag. Inte minst Rot-avdraget har lett till att många småföretagare är överhopade med jobb just nu.
Men trots detta har många ungdomar svårt att få in foten i arbetslivet när de avslutat sin grundutbildning.
För att få yrkesbevis och rätt till full lön krävs anställning som lärling i ett företag under cirka 2,5 år. Därefter görs ett yrkesteoretiskt prov.
Men arbetsgivare drar sig ofta för ta emot lärlingar i tider av lågkonjunktur. Och det har fått sina konsekvenser.
- Flera av mina klasskompisar är arbetslösa och några har valt andra yrken i stället, berättar Michael Andersson som har utbildat sig till träarbetare i Nyköping.

Han har liksom sin kollega Gabriel Rosman fått jobb på Christer Pedersens snickeriföretag HFT Bygg i Uppsala.
UNT träffar dem i Stenhagen där de renoverar upp två garage.
- Man måste ju ge grabbarna en chans. Och de måste få ihop sina timmar för att få sitt yrkesbevis, säger Christer Pedersen.
Han var först lite tveksam till att ta in en lärling när Gabriel först ringde upp honom. Sedan blev han uppringd även av Kenneth Andersson på Regionala Yrkeskommittén som är aktiv i lärlingsprojektet. Det slutade med att Christer tog in två killar.

Varför tror du att en arbetsgivare drar sig för att ta in lärlingar?
- Jag tycker det är konstigt. Kanske tror dom att det kommer att ta en massa extra tid. Men att fylla i lärlingsboken tar högst 10 minuter. Och det är kul att se hur grabbarna utvecklas, säger Christer Pedersen.
Berit Stahlén, arbetsförmedlare och aktiv i lärlingsprojektet, tycker att satsningen varit väldigt lyckad.
- Det är en stor fördel att Arbetsförmedlingen nu jobbar nära branschen, nära arbetsgivarna. Ungdomarna säger att: "Nu känns det motiverat att gå till arbetsförmedlingen". Och min uppfattning om arbetsgivarna är att de är väldigt välvilliga, positivt inställda och att de vill ställa upp, säger hon.

130 personer har kommit till de informationsmöten som hållits inom ramen för projektet. Därefter har man tittar på vilken utbildning de har, var de gjort praktik och vad som fattas. Sedan har de fått tips om hos vilka arbetsgivare de kan söka och tränat på presentation. Just nu är 58 personer med i projektet som kommer att pågå året ut.
Gabriel Rosman har cirka ett år kvar av sin lärlingstjänstgöring innan han är färdig. Michael Andersson har två år kvar. Båda två har förhoppning om att kunna stanna kvar på HFT Bygg ytterligare en tid.
- Just nu ser det bra ut. Christer har mycket jobb, säger Gabriel Rosman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!