Lärarutbildningen en vinnare i regeringens budget

En kraftig utökning av lärarutbildningen vid Uppsala universitet. Men troligen blir det ingen satsning på fyrspår för järnvägen före år 2020. Det är några av beskeden för Uppsala i regeringens budget.

Elisabet Nihlfors, dekan vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper, vill att universitetet erbjuder fler vägar in i läraryrket framöver.

Elisabet Nihlfors, dekan vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper, vill att universitetet erbjuder fler vägar in i läraryrket framöver.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-09-20 17:28

– Vi satsar på 435 nya utbildningsplatser för lärare vid Uppsala universitet. Det är flest nya platser i landet, säger Per Bolund (MP), när han presenterar budgetpropositionen på plats i Uppsala.

Satsningen är välkommen för lärarutbildarna vid universitetet.

– Vi har varit aktiva och har sagt till regeringen att vi kan ta emot fler. Vi har utbildat lite för snävt, som om man tänkt sig att alla vi utbildar blir lärare i skolan sedan. Men många som går lärarutbildningen får jobb inom andra sektorer, och vi har varit för dåliga på att ta höjd för det, säger Elisabet Nihlfors, dekan vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet.

Hon säger att en stor del av universitetet kommer att vara involverat i den här satsningen på att utbilda framtidens lärare.

– Utbildningen är utspridd på 6 fakulteter och 21 institutioner. Vi kommer att ha en arbetsgrupp för hela universitetet som jobbar med det här, säger Elisabet Nihlfors.

Hon säger också att man jobbat för att erbjuda flera vägar in i läraryrket för att komma till rätta med lärarbristen i skolorna.

– Biomedicinarna är en grupp som kan ha svårt att få jobb inom sin sektor, men som skulle kunna bli bra lärare i ungdomsskolan också. Man tänker som om vi vore en lärarhögskola, men det är evigheter sen vi hade det så. Alla som går en forskarutbildning undervisar i någon form i dag. Och här kan man med vidareutbildning få fler lärare till skolan.

Sedan tidigare är det känt att regeringen satsar 10 miljarder på kommunerna. Av dessa får landstinget i Uppsala län preliminärt 63,5 miljoner och Uppsala kommun 130,8 miljoner. Den största delen av kommunens ökade anslag kommer att gå till skolan, säger Marlene Burwick (S) kommunstyrelsens ordförande.

– Det här kommer att hjälpa till att hålla uppe kvaliteten i skolan. Situationen i år är att vi har 1 500 fler barn än vi räknat med i skolan i Uppsala, säger Marlene Burwick.

Det ökade antalet har dels med antalet ensamkommande flyktingar att göra. Men det beror också på att fler än väntat flyttat till Uppsala från andra kommuner. Och med den nuvarande takten i bostadsbyggandet kan man vänta sig att den effekten kommer att bestå i flera år framöver.

Något besked i fyrspårsfrågan kunde Per Bolund inte ge vid sitt besök i Uppsala. Inför den kommande infrastrukturpropositionen sätts ramarna till 9 miljarder för åren 2019–2020. Av dessa går ungefär 6 miljarder till järnvägsunderhåll. Resten ska täcka investeringar i både vägar och järnvägar. Det innebär att det blir svårt att rymma någon del av en fyrspårssatsning vid sidan av redan beslutade investeringar.

– De stora satsningarna ligger längre fram i tid. Det tar ett tag att dra i gång investeringarna i järnvägen. Men besked om det kommer i infrastrukturpropositionen senare i höst, säger Per Bolund.

506 miljoner kronor till Uppsala kommun

Uppsala universitet får 435 nya utbildningsplatser för lärarutbildningen. 200 av dem är grundskollärare, 100 ämneslärare, 105 förskollärare och 30 för kompletterande pedagogisk utbildning.

Totalt får Uppsala kommun 130,8 miljoner, som en del av välfärdsmiljarderna medan landstinget i Uppsala län får 63,5 miljoner.

Dessutom får Uppsala kommun del av övriga satsningar för 375,2 miljoner kronor, bland annat i klimatsatsningar och ett stadsmiljöavtal som ska finansiera utbyggd kollektivtrafik i ett stråk från Resecentrum via Akademiska sjukhuset och BMC till Södra staden och SLU.

Totalt innebär det ett tillskott till kommunen på 506 miljoner kronor och till landstinget på 171,5 miljoner kronor för 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om