Elin Degerholm ska nu starta sitt andra år på lärarprogrammet vid Uppsala universitet. Även om universitet återgår till att ha undervisningen på plats får hon vänta på att möta lärarna och kurskompisarna i undervisningssalarna. Fram till november är planen att hennes grupp ska fortsätta med distansundervisning.
– Vad jag förstår ligger vi sist i planeringen för när man ska övergå till undervisning på plats. Det är skittråkigt. Vi har inte haft någon campusundervisning alls. Framför allt blir det tradigt, men också sämre kvalitet på undervisningen, säger Elin Degerholm.
Hon säger att hon ändå har haft tur och lyckats knyta lite kontakter med de andra studenterna och på det sättet har hon skaffat sig kompisar i klassen.
– Men jag kan tänka mig att den biten är ett problem för många andra, säger hon.
Har du förståelse för att man vill ta det försiktigt med öppnandet när smittspridningen ökar?
– Det är klart jag har förståelse för det med nya virusvarianter och många som inte är vaccinerade. Men samtidigt har jag svårt att förhålla mig till det eftersom jag är fullvaccinerad sedan länge. Vi vet ju heller inte vad som kommer att hända sen, om det verkligen blir campusundervisning i november som de har sagt, säger Elin Degerholm.
Tove Brage går också andra året på lärarprogrammet. Hon tycker ändå att distansundervisningen har fungerat bra.
– Det har varit lätt att få tag på lärarna via mejl. Zoom har också varit ett bra verktyg så jag har inte haft något problem med distansundervisningen, säger Tove Brage.
Herman Lönnqvist som läser industriell ekonomi kommer från och med nu att ha sin undervisning på plats i universitetets lokaler.
– Det känns jätteskönt. Det är lättare att fokusera när man är på plats, och också lättare att ställa frågor till lärarna, säger han.
Han tycker också det är lättare att få till rutinerna när undervisningen inte sker på distans.
– Då har man något att gå upp till varje morgon i stället för att gå upp senare och titta på en video, säger Herman Lönnqvist.
Något alla tre har saknat under den här perioden är det traditionella studentlivet med nationer och andra föreningars aktiviteter. Herman Lönnqvist berättar att han själv engagerat sig i nationsverksamheten och att man nu räknar med att öppna upp igen.
– Planeringen ser ut som ett vanligt år, men med beredskap att det kan ställas in, säger Herman Lönnqvist.