Lärare tog med sig betygen - Fick pengar för att lämna dem tillbaka

En lärare vid Fyrisskolan i Uppsala tog med sig betygsunderlagen för 41 avgångselever när han slutade vid skolan. Han begärde sedan skolan på 20 500 kronor för att återbörda dem. Eftersom underlagen behövs för att sätta de slutbetyg som ska delas ut i dag valde Fyrisskolan att betala.

Uppsala2006-06-08 23:20
Betygsunderlagen behövs för att kunna ge eleverna slutbetyg och oron i de två drabbade klasserna på Fyrisskolan var därför stor när det visade sig att deras fd lärare hade tagit med sig underlagen när han lämnade skolan förra året.
Eleverna, som läser yrkesinriktade program, behöver sina slutbetyg för att få lärlingsplatser och yrkescertifikat — och för att kunna söka jobb.

Underlagen stod inte heller att finna i skolans betygsdatabas eller i backupen, reservdatabasen. När skolledningen kontaktade läraren fick de ett överraskande besked: Han krävde 20 500 kronor för att lämna tillbaka underlagen till skolan. 500 kronor per elev.
— Man blir milt sagt förvånad och upprörd. Det är skolans egendom och naturligtvis inget vi ska behöva betala för, säger Christer Rosell, rektor på Fyrisskolan
Men för att försäkra sig om att underlagen skulle komma till rätta valde Fyrisskolans ledning att betala. Pengarna överfördes till lärarens bankkonto för två veckor sedan. Men det dröjde ända till i onsdags, bara två dagar före skolavslutningen, innan skolan fått in alla underlag som behövdes för slutbetygen. De 41 eleverna får alltså sina avgångsbetyg i dag.

— Det var ett förtvivlat läge. Vi var helt enkelt tvungna att få ut underlagen, annars hade eleverna inte fått sina slutbetyg. Jag höll därför god min och betalade in pengarna. Nu har vi fått underlagen och eleverna kommer alltså att få sina slutbetyg, säger Christer Rosell.
— Jag har anmält ärendet till kommunens PA-avdelning. De får avgöra hur vi ska gå vidare. Jag ska också samtala med de fackliga företrädarna. Det hela är enligt mitt förmenande helt oacceptabelt, säger Christer Rosell.

Den fd läraren fick inte fortsatt anställning vid Fyrisskolan förra året på grund av övertalighet. Men eftersom han jobbat i mer än ett år på skolan står han först i tur för en anställning om ett jobb dyker upp, i enlighet med Lagen om anställningsskydd (las).
— Vi ska prata med facket och se om vi kan hitta en annan lösning, säger Christer Rosell.

UNT: Hur kom det sig att betygsunderlagen inte fanns i er databas?
— Det vet jag inte och det är något vi måste titta närmare på. Vi har fått anvisningar om att underlaget skulle finnas på en area i vårt datasystem, vi kan dock ej hitta arean, vare sig på datasystemet eller gamla backuper av detta, säger Christer Rosell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!