"Lärare sliter ut sig och blir sjukskrivna"

Hala Alwani är kritisk till lärarnas ökade arbetsbelastning. I höst ska kommunen se om det behövs fler lärarassistenter.

Skolstart. Under veckan förbereder                lärarna årets undervisning, inför elevernas ankomst till skolsalarna i nästa vecka. Enligt läraren och skyddsombudet Hala Alwani har många små arbetsuppgifter tillkommit som tillsammans pressar lärarkåren hårt. Nu hoppas hon att                  kommunens utlovade satsning på lärarassisteneter ska avlasta. Det skulle kunna ge mer tid för undervisning och planering, menar hon.

Skolstart. Under veckan förbereder lärarna årets undervisning, inför elevernas ankomst till skolsalarna i nästa vecka. Enligt läraren och skyddsombudet Hala Alwani har många små arbetsuppgifter tillkommit som tillsammans pressar lärarkåren hårt. Nu hoppas hon att kommunens utlovade satsning på lärarassisteneter ska avlasta. Det skulle kunna ge mer tid för undervisning och planering, menar hon.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-08-16 06:00

Enligt läraren och skyddsombudet Hala Alwani är det många små extrauppgifter som gör att flera av Uppsalas lärare har blivit sjukskrivna. Vissa har även sagt upp sig på grund av stress och att lönen inte har kompenserat övertidsarbete och hög arbetsbelastning.

Varje dag gör lärare en mängd saker som inte är kopplade till deras profession.

– När ett barn har en sjukdom, som diabetes, ska läraren ha koll på provtagning och mediciner, när man byter klassrum efter ett läsår är det läraren som bär möbler och tar ner gardiner. Man förväntas också slänga sopor, ringa till föräldrar när barn inte är i skolan och att vakta elever på rasten och i matsalen, säger Hala Alwani.

Hon menar att många av uppgifterna som lärarna gör idag skulle kunna skötas av lärarassistenter eller annan personal.

– Då skulle vi ha tid att fokusera på undervisning och lektionsplanering. Bara att rätta matte efter en lektion kan ta två timmar.

Hon skulle även vilja att arbetsgivaren gjorde en tydlig arbetsbeskrivning för varje yrkeskategori så att det inte blir några oklarheter över vad skolpersonal ska göra.

– Vi måste våga säga ifrån, det är lätt att säga ja till en massa saker som sedan blir för mycket. Lärare sliter ut sig och blir sjukskrivna idag, allt för att behaga arbetsgivare, elever och föräldrar, säger Hala Alwani.

Förutsättningen för planering för lärare och pedagoger i förskoleklass och på fritidshem skiljer sig också åt mellan skolorna i Uppsala. På vissa skolor har förskole- och fritidspersonalen få timmar eller ingen planeringstid alls, vilket Hala Alwani ifrågasätter.

– Mycket av det som man tidigare lärde ut i årskurs 1 lär sig barnen i förskoleklass idag. När förväntningarna stiger på en verksamhet så måste personalen ges möjlighet att utför uppdraget också, säger hon.

Caroline Hoffstedt (S), utbildningsnämndens ordförande, känner till att lärare har arbetsuppgifter som någon annan egentligen skulle kunna utföra. Nu har man tagit ett politiskt beslut om att tillsätta fler lärarassistenter för att avlasta lärarna på vissa skolor.

– Det kommer att göras en behovsinventering i samråd med skolorna, därefter görs det en tjänstebeskrivning, säger Caroline Hoffstedt.

Det finns även kritik mot att lärarassistenter har använts som elevassistenter när sådana har saknats. Caroline Hoffstedt säger att utgångspunkten med de nya tjänsterna är att de ska avlasta lärarna först och främst. När lärarassistenterna kan vara på plats och hur många tjänster det rör sig om vet hon inte i dagsläget.

– Jag hoppas att vi kan ha ett antal tjänster till våren 2018. Vi har ekonomiskt utrymme för det, säger Caroline Hoffstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!