Lärare sägs upp när studenterna sviker

Uppsala universitet har för många lärare och för få studenter. Men det går segare än väntat att minska personalen. Hittills har bara 26 personer sagts upp. Lika många ärenden är under behandling.

Uppsala2005-06-22 00:00
I början av mars räknade Bo Waerme, som är biträdande personalchef, med att varsel för de övertaliga skulle kunna läggas under våren. Men så snabbt gick det inte.
- Vi visste att det skulle ta tid för institutionerna att bestämma hur de ska komma till rätta med sina ekonomiska underskott. Det är inte lika enkelt som på ett företag.
Kemiska sektionen är ett bra exempel på hur komplicerat det kan vara att göra nedskärningar.
- Kemin är uppdelad i många specialiteter. Vi har organisk kemi, oorganisk kemi, materialkemi, biokemi och ytbiokemi. Det är inte så enkelt att avgöra var man ska skära. Men processen har tagit längre tid än beräknat.
Fortfarande är det mest TA-personal, tekniker och administratörer, som sägs upp. Elva av de 26 senast uppsagda har jobbat vid Neutronforskningslaboratoriet i Studsvik som läggs ned. Men några är också lärare, och att lärare sägs upp är nytt för Uppsala universitet.
- TA-organisationen har vi slimmat i 20 år. Det blir allt vanligare att institutioner delar vaktmästare. I vårt nya centrum vid Engelska parken finns till exempel bara ett vaktmästeri och en IT-avdelning.
- För TA-personalen börjar vi närma oss smärtgränsen. Där finns inte mycket mera att ta, säger Bo Waerme.
En ny trend är att institutionerna försöker dra in på biomedicinska analytiker och laboratorieassistenter.
- Från fackligt håll påstår man att doktorander får ta över en del av laboratorieassistenternas arbetsuppgifter. Motiveringen är att de ju ända ska lära sig laborera, säger Bo Waerme.
Ännu värre nästa år
Totalt kan cirka 100 anställda bli övertaliga i år. Och läget kan faktiskt bli ännu värre redan nästa år. Regeringens snåla kompensationen för pris- och löneökningar kan få svåra konsekvenser, vilket rektor Bo Sundqvist har varnat för, senast i sitt välkomsttal vid vårpromotionen.
- I år ökar lönerna med mellan 3 och 3,5 procent men anslagen räknas bara upp med 1 procent. 2006 kommer lönerna att öka med 5 procent. Det blir en tuff uppgift om vi inte får mer pengar, säger Bo Waerme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om