Lärare ger Uppsala kommun underkänt som arbetsgivare

Uppsala kommun får underkänt som arbetsgivare av lärare och förskollärare vid två stora skolor. Bara två procent av lärarna tycker att Uppsala kommun är ett mycket bra ställe att arbeta på.

Uppsala2005-09-16 22:54
Det är lärarna och förskollärarna vid Eriksbergsskolan och Gränbyskolan som deltagit i en enkätundersökning som gjorts av Örebro universitet. Ett av påståendena som personalen skulle ta ställning till löd: För mina vänner berättar jag att Uppsala kommun är ett mycket bra ställe att arbeta på.
Nästan hälften av lärarna anser att det inte stämmer alls och bara två procent tycker att det stämmer helt.
— Det här ger inget plus i kanten förstås, säger Stavros Giangozoglu (s), kommunalråd.
Inte en enda av de tillfrågade instämmer helt i påståendet "Uppsala kommun som arbetsgivare inspirerar mig verkligen att göra mitt bästa". Cirka 80 procent instämmer i låg grad eller inte alls i påståendet.
— Det här är givetvis inte bra. Vi ser det som en påminnelse om att vi ständigt måste förbättra oss, säger Stavros Giangozoglu.
Jan-Ove Jerrestål (fp), kommunalråd, tycker att enkätsvaren är en återspegling av den förda politiken.
— I skoltermer innebär det här ett underbetyg och att majoriteten därför borde få gå om en klass, säger han.

Forskare blev överraskad
Stig Montin, docent i statskunskap vid Örebro universitet, leder det omfattande forskningsprojekt där enkätundersökningen ingår. Han blev överraskad över resultaten.
— Det är klart att det här känns besvärande för kommunledningen. Det går inte att vifta bort. Men riktigt hur vi ska tolka det här vet vi inte, säger han.
En tanke är att personalen inte ser sig som anställda av Uppsala kommun utan av skolan och sin rektor eller förskolechef, menar Stig Montin. I undersökningen får de närmsta cheferna, särskilt inom förskolan, betydligt bättre betyg än Uppsala kommun som helhet.
— Personalen visar i svaren att de uppskattar sin lokala ledning relativt mycket, säger Stig Montin.
Stavros Giangozoglu tror att förklaringen till kommunens svaga betyg inte är själva verksamheten i skolorna, utan att det har med avstånden inom kommunens organisation att göra.
— Ju längre bort från verksamheten det fattas beslut desto svårare blir det med förtroendet. Lärarna känner inte att de kan påverka. Det blir nu ett mycket viktigt arbete att överbrygga de här klyftorna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!