Lärare får lära sig att stava

I en av datasalarna i Skoldata­tekets lokaler i Rickomberga, Uppsala, sitter ett tjugotal lärare i skolbänken. De får undervisning i Uppsala kommuns nyligen upphandlade undervisningsverktyg, rättstavningsprogrammet Stava Rex. Snart ska det bli tillgängligt för alla elever i kommunens skolor.

Karin Fallberg,  till vänster,undervisar   Eva Karlsson och Monica Hellsten i det nya rättstavningsprogrammet.

Karin Fallberg, till vänster,undervisar Eva Karlsson och Monica Hellsten i det nya rättstavningsprogrammet.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-10-26 09:58
På skärmarna i klassrummet blinkar diverse rättelser och påpekanden, när alla lärarna/eleverna ordagrant skriver in övningsmeningar från en manual. I Stava Rex rättas nämligen både stavfel och grammatiska fel i svensk text. Dessutom hjälper programmet till att skilja mellan lättförväxlade ord som gott och gått och korrigerar typiska fel många gör som har svenska som andraspråk.

På Skoldatateket utbildar man pedagoger i it-baserad undervisning och specialpedagogik. Sedan starten 2002 är verksamheten riktad mot elever som har läs- och skrivsvårigheter och olika typer av koncentrationsproblem. Men målsättningen är att de alternativa verktygen för lärandet ska finnas tillgängliga för alla elever i Uppsala kommuns skolor under hela skoldagen. Det är alltså därför Uppsala kommun köpt en så kallad kommunlicens på programmet.
- Det här rättstavningsprogrammet har alla elever god användning av. I läroplanen läggs ett stort ansvar på skolorna att hitta alternativa vägar för lärandet, säger Birgitta Ferm, en av specialpedagogerna på Skoldatateket.
- Flera av de kommuner som har ett skoldatatek har skaffat kommunlicens på programmet, men Uppsala kommun är nog bland de största kommunerna som gjort det. Nu väntar vi på att upphandlingen av talsyntesprogrammet ska bli klar så vi kan börja utbilda pilotlärare i det också.

Med ett talsyntesprogram i datorn kan eleverna få sin text uppläst i datorn och kan då lyssna sig till om deras text blivit bra. De kan också lyssna på text på internet med detta program.
Pilotlärare kallas de pedagoger som får gå på kurs på Skoldatateket och som sedan förväntas lära ut metodiken till sina kolleger ute på Uppsala kommuns skolor. I dag finns ungefär 145 stycken pilotlärare. Programmen ska kunna användas av elever på alla nivåer, från lågstadiebarn och ända upp i undervisningen av vuxna.

Rättstavningsprogrammen finns för svenska och engelska. De är utprovade på dyslektiker, det vill säga personer med läs- och skrivsvårigheter, och vilka fel de brukar göra.
- De här stavningsprogrammen är mycket bättre än de som finns i Word. Till exempel kan det upplevas krångligt att bläddra mellan alternativen som Word föreslår vid felstavning, säger Karin Fallberg som också är specialpedagog på Skoldatateket.
- Kunskapstörsten är stor när det gäller alternativa verktyg i undervisningen och det finns en stor efterfrågan på det vi kan ge här.

Monica Hellsten är annars speciallärare på Sunnerstaskolan, men är en av pilotlärarna under utbildning denna dag.
- Det här rättstavningsprogrammet är betydligt enklare att använda än vanliga rättstavningsprogram och dessutom tar den upp de fel som barn faktiskt gör. Barn skriver ljudhärmande, det de hör, säger hon.
- Min erfarenhet är också att barn med koncentrationsproblem har lättare att fokusera en längre stund vid datorn. Men fler datorer behövs i klassrummen. Drömmen vore en interaktiv skrivtavla och en dator i varje klassrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om