Lärare erkände sexköp

En lärare i Östhammars kommun har erkänt att han köpt sexuella tjänster av en 18-årig kvinna. Läraren har kvar sitt arbete på skolan, men är inte i tjänst för tillfället.

En lärare, som arbetar på en skola i Östhammars kommun, har erkänt att han köpt sexuella tjänster. Läraren har kvar sin tjänst på skolan.

En lärare, som arbetar på en skola i Östhammars kommun, har erkänt att han köpt sexuella tjänster. Läraren har kvar sin tjänst på skolan.

Foto: JESSICA GOW / TT /Arkiv

Uppsala2019-01-22 20:32

I början av 2018 ska en man, som arbetar som lärare på en skola i Östhammars kommun, ha betalat 1 300 kronor för att ha vaginalt sex med en då 18-årig kvinna. Det ska ha skett på okänd plats i Uppsala efter att läraren hämtat upp kvinnan i sin bil på Centralstationen. Det framgår av förundersökningsprotokollet.

Enligt kvinnan, som var den som polisanmälde läraren, tog de kontakt med varandra på en eskortsajt på internet. Där ska de ha bestämt träff på kvällen. I förhör ska kvinnan ha sagt att de kommit överens om att ha sex innan de träffades.

Dagen efter att kvinnan anmält läraren genomförde polisen förhör med honom. I början nekade mannen till brott och menade att de träffats, att han gett kvinnan pengar, men att de inte haft sex. Men efter att förhörsledaren visat vilka bevis polisen hade mot mannen erkände han. "I min värld var inte detta huvudsyftet att betala för en sexuell tjänst", sa läraren i förhöret, enligt förundersökningsprotokollet.

I september 2018 fick mannen ett strafföreläggande, där han anklagades för att köpt en sexuell handling, som han godkände och skrev på. Läraren betalade även in ett bötesbelopp på 16 000 kronor. Vissa brott går inte till rättegångsförhandling eftersom en åklagare kan välja att utfärda ett strafföreläggande om en person är misstänkt för vissa typer av brott där påföljden är begränsad till böter eller villkorlig dom.

– När det handlar om "vanliga" sexköp är det praxis att det utfärdas ett strafföreläggande, förklarar Lars Tyllered, kammaråklagare i Uppsala.

Ett "ovanligt" sexköp skulle enligt Lars Tyllered kunna handla om att personen som säljer sex är minderårig eller att personen som köper sex vetat om att personen som säljer sex är inblandad i människohandel.

– Fördelen med ett strafföreläggande är att man slipper gå till domstol. Om det handlar om sexköp eller sexualbrott kan den misstänkte tycka att det är hemskt pinsamt att avgöra ärendet i domstolen, säger Lars Tyllered.

Enligt lärarens chef, rektorn på skolan, berättade läraren redan innan strafföreläggandet vad som hänt. Efter att föreläggandet blev offentlig handling har det spridits bland elever på skolan i sociala medier.

– Flera föräldrar och en del elever har hört av sig till mig och frågat om det här, säger rektorn.

Tillsammans med kommunens jurist och sakkunniga på Sveriges kommuner och landsting undersökte rektorn om brottet var skäl till uppsägning.

– Det var det inte. Rent juridiskt har han sonat sitt brott i och med godkännandet. Han mår dåligt, säger rektorn.

Rektorn tror att det kommer att kännas oerhört svårt för mannen att arbeta som lärare i framtiden på skolan.

– Han har hamnat i en situation där det i praktiken blir omöjligt att göra sitt arbete. Det måste dessutom kännas oerhört jobbigt att komma tillbaka om alla vet om det här, säger rektorn.

Läraren har avböjt att kommentera uppgifterna.

Brott behöver inte vara skäl för uppsägning

Att begå brott behöver inte vara skäl för uppsägning. Det finns två grundutgångspunkter att förhålla sig till. Om den begångna brottet riktat sig mot arbetsgivaren är det oftast skäl för uppsägning eller avsked. Men om brottet inte har någon koppling till arbetsplatsen är det inte skäl för uppsägning. Men det finns undantag. Om en polis genomför ett våldsbrott på fritiden kan det vara skäl för uppsägning.

Om det inte finns skäl för uppsägning har arbetsgivaren möjlighet att omplacera den anställda eller köpa ut hen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!