Lärare är besvikna på alliansen

Beskedet att gymnasiet kan tvingas spara på lärartjänster med minskad lärartäthet som följd, oroar lärare på Lundellska skolan i Uppsala.

Läraren Anna Wrammert och är besviken på alliansens skolpolitik. Hon tror att många lärare röstade på folkpartiet i hopp om en satsning på skolan.

Läraren Anna Wrammert och är besviken på alliansens skolpolitik. Hon tror att många lärare röstade på folkpartiet i hopp om en satsning på skolan.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-12-09 18:05
- Det blir svårt att ge varje individ vad den behöver, säger Anna Wrammert.

UNT kunde på tisdagen berätta att lärartätheten i den kommunala gymnasieskolan kan sjunka från 7,4 till 6,7 lärare per 100 elever nästa läsår, om inte gymnasiet får mer pengar.
Förhandlingarna som nu pågår mellan gymnasieskolans ledning och politikerna liknar förra årets scenario, som slutade med att lärartätheten sjönk.
Och lärarna på Lundellska skolan i Uppsala uppskattar inte att historien upprepar sig:
- Jag tycker att det är tragiskt att man inte prioriterar skolan mer från politikernas sida. Många lärare röstade på folkpartiet för att man satte sin tilltro till deras skolpolitik, men nu är många besvikna, säger läraren Anna Wrammert.

En minskad lärartäthet leder, enligt henne, till fler elever i varje klassrum och Anna Wrammert är rädd att hon då inte ska hinna ge alla elever den kunskap de behöver.
- Jag har redan runt 30 elever i varje klass och det är på gränsen.

Även lärarkollegan Björn Sundin är besviken på den borgerliga alliansen.
- Det var väl inte riktigt det här vi lärare hade tänkt oss när alliansen tillträdde, vi hade hoppats på en satsning på skolan. I stället är det alltid något som ska dras in.
Björn Sundin tycker inte att den minskade lärartätheten under innevarande år har märkts genom större klasser. Men däremot har lärarna fått mer undervisningstid.
- Vi har fler grupper att undervisa. Tid som vi annars skulle ha använt till att förbereda lektioner, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om