Lär känna din stadsdel!

13545 personer bor i innerstaden. I Boländerna bor, trots namnet, bara 22. Uppsalas stadsdelar skiljer sig åt, både till utseende och innehåll.

Uppsala2009-04-22 22:39
En statistisk vandring genom några av Uppsalas stadsdelar bjuder på en omväxlande tur. Vi börjar i innerstaden, mitt i folklivets puls.
Kvarteren häromkring, med många pampiga stenbyggnader från sent 1800-tal, inhyser faktiskt flest personer av alla stadsdelar. De 13 545 invånarna har nära till bland annat 84 restauranger och studentnationer, ett otal kaféer och museer, fem grundskolor och åtta gymnasieskolor. Politiskt är centrumkvarteren en blå historia, avslöjar valmyndighetens statistik från 2006. Majoriteten röstade borgerligt i förra valet, omkring 72 procent i södra centrum och 64 procent i norra.

Vi tar några kliv över gränsen mot Luthagen, det område som med 597 nya invånare ökade mest i fjol. Ryktet att många akademiker bor här kan visst stämma, 6910 av de 8983 personerna mellan 20-64 år har eftergymnasial utbildning. Men medelinkomsten är faktiskt lägre än i de flesta stadsdelar. Luthagsbon tjänar i snitt 200 000 kronor om året, att jämföra med snittet på 236 000 kronor i hela Uppsala. Förklaringen hittar vi nog bland annat i Studentvägens 50- och 60-talshus, där många lever på studiebidrag. Här röstas det också annorlunda. En majoritet valde åt vänster i senaste valet, till skillnad från resten av Luthagen.

Pluggar gör man också i Flogsta, för att sedan traditionsenligt vråla ut sin tentaångest varje kväll klockan 22. Förutom att höja ljudnivån gör de många studenterna Flogsta-Ekeby till en ung stadsdel. Mer än var fjärde invånare, 27 procent, är mellan 20-24 år. Troligen väljer många cykeln när de ska i väg, inte ens en tredjedel av hushållen äger en bil.
Trampar man på tar man sig snabbt igenom Eriksbergs lägenhetsområden och når villorna i Norby. Här är genomsnittsinkomsten hög jämfört med övriga Uppsalas stadsdelar. Men det skiljer rätt mycket mellan männens 432 000 kronor i snitt och kvinnornas 291 000.
En smula mer jämställda är inkomsterna i grannkvarteren i Gottsunda. Män tjänar 205 000 kronor och kvinnor 165 000 i snitt, i vad som är en av Uppsalas nyare stadsdelar. Först i mitten på 1980-talet stod området klart och de allra flesta, 8 av 10, bostäder ligger i flerbostadshus. Här har ungefär varannan invånare utländskt ursprung, vilket är mest i Uppsala. Stadsdelen har också riktat in sig på kultur och är en av få utanför centrum som har en egen teater.

Ett hopp över Ultunaområdet och vi landar i sydöstra staden. Båda Nåntuna-Vilan och Sävja-Bergsbrunna är rätt nya områden, till stor del byggda under 80- och 90-tal. Att många barnfamiljer bor här märks i statistiken, mer än var tredje invånare är under 20 år gammal.
I Boländerna är däremot, trots namnet, just boende ganska ovanligt. Det nybyggda Ikeakomplexet och dess varuhus- och industrikompisar behöver bara samsas med ynka 22 invånare. Desto fler bor i Fålhagen, Sala backe och Årstas bostadsområden. I Sala backe är det dock troligt att många invånare styr omkring på fyra hjul i stället för att sitta hemma. Med 3080 bilar ligger nämligen stadsdelen, knappt efter innerstan, tvåa i ligan för antalet bilar.

Pilar man förbi Gränbyområdet, och undviker att parkera utanför något köpcentrum, hamnar vi snart i Gamla Uppsala-Nyby. Två områden som både till namn och utseende kontrasterar mot varandra, fornlämningarna i Gamla Uppsala fick vänta månghundratals år innan de fick sällskap av Nybys 70-talshus. I april 2009 bodde nästan 6000 personer i stadsdelen, men ändå finns bara en restaurang.
Till sist hamnar vi i Svartbäcken. Som så många andra. Här finns nämligen badet och evenemangsanläggningen Fyrishov, som med 1 682 000 besökare var Uppsalas populäraste turistmål enligt siffror från 2008. Tätt följt av Domkyrkan förstås, som när vi väl återvänt till centrum ser ståtandes över alla andra stadsdelar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om