Lär dig mer om klimathotet

Isarna smälter, isbjörnar och andra djur dör. På vissa håll blir det översvämningar, på andra, svår torka. Pixel har tagit reda på vad klimathotet egentligen handlar om. Dessutom tipsar vi om hur du blir klimatsmart!

Foto:

Uppsala2008-03-02 00:00
Det blir allt varmare på jorden. Men temperaturen stiger inte av sig själv. Det är vi människor som gör att det blir varmare genom att släppa ut för mycket koldioxid. Koldioxid är en gas som släpps ut när vi kör bil, åker flygplan eller förbrukar energi i våra hem.

Egentligen är koldioxiden en bra gas. Till exempel behöver alla växter koldioxid för att kunna leva.
- Problemet är att vi människor släpper ut mycket mer koldioxid än vad som är naturligt. Då stiger temperaturen eftersom koldioxid och andra växthusgaser håller kvar värmen på jorden och hindrar den från att stråla ut i rymden. Det blir som i ett växthus, säger Gun Lange på Naturskyddsföreningen i Uppsala.
Det som händer först när värmen stiger är att isarna smälter och det blir översvämningar.
- Värmen gör också att det blir torrare och svårare att odla mat i till exempel Afrika, men också i Europa, säger Gun Lange.

Vad händer i Sverige?
- Det kommer att regna mer och snöa mindre på vintrarna. Somrarna blir torrare. Djur, träd och växter kommer att flytta norrut. Många djur får svårt att klara sig, fjällräven kommer att få svårt att överleva och björnarna kan inte gå i ide om det inte är tillräckligt kallt.



FAKTA
Vad kan du göra?
* Stänga av alla apparater som du inte använder. Låt inte mobilen ligga på laddning hela natten.
* Gå, cykla eller åk buss i stället för att åka bil.
* Samåk till och från skolan och fritidsaktiviteter.
* Försök påverka dina föräldrar att köra mindre bil och att hålla hastighetsgränserna.
* Åk tåg i stället för att flyga.
* Släck lamporna när du går ut ur ett rum.
* Spara på varmvattnet.
* Titta på var varorna i butiken kommer ifrån och välj det som kommer från ditt närområde.



ORDLISTA
Klimatförändring: Om man studerar klimatet under en lång tid ser man att det har skett förändringar. Vi vet att de förändringar vi ser idag är skapade av människan och framför allt beror på att vi släpper ut för mycket koldioxid.

Växthuseffekten: Solen strålar in värme på jorden. Värmen reflekteras sedan tillbaka ut mot rymden men som tur är finns det olika gaser omkring jorden som hindrar en del av värmen från att försvinna. Växthuseffekten är naturlig och nödvändig för allt liv på jorden. Utan den hade jorden varit iskall.

Växthusgaser: De gaser som håller kvar värmen på jorden och hindrar den från att stråla ut i rymden. Till exempel koldioxid, metan och lustgas.

Fossila bränslen: Olja, kol och gas är fossila bränslen. När man bränner dessa, till exempel genom att köra bil, ges koldioxid ut i atmosfären. Då förstärks den naturliga växthuseffekten och värmen stiger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!