Fyraåringen är överlycklig. Han håller sitt livs första hundralapp i handen och undrar vad det är. Det är en bra fråga. För samtidigt som det är en möjlighet att totalt föräta sig på glass, så vill vi vuxna något annat när vi ger barnen pengar. Vi vill att de ska spara och inte slösa.
– Men ger vi dem den frihet som pengar innebär måste vi också låta dem göra misstag. Hur ska de annars få erfarenheter som gör att de växer upp till trygga konsumenter? frågar sig Claes Hemberg, sparekonom på banken Avanza och författare till boken Spara med barnen.
Men han vore inte sparekonom om han inte påpekade att barn ska börja med små belopp.
– För en femåring är 20 kronor ogreppbart mycket. Därför är det viktigt att veckopengen inte är för stor. Det är också viktigt att deras pengar används och inte ligger och skramlar i en burk medan föräldrarna betalar för det som veckopengen var tänkt till.
Men det viktigaste man kan göra för sina barn när det gäller pengar är att prata om dem menar han. Om de egna, om familjens och om pengar i allmänhet.
– Min dotter frågade mig nyligen om 500 kronor är mycket eller lite. En bra fråga tycker jag som blev början på en spännande diskussion.
– Många pratar inte om pengar med barnen för att skydda dem. Jag tycker tvärtom att man rustar barnen för framtiden genom att göra det.
Och man kan börja tidigt, redan med fyraåringen som står och viftar med hundralappen.
– Men då är det ingen mening att prata om pengar utan om att man måste välja. En bra övning är att låta honom välja fem godisbitar när han köper lördagsgodis. Nästa steg kanske blir att han får välja glass. Förklara att han kan välja lite av den dyra eller mer av den billigare.
Det här har Claes Hemberg testat i sin familj. Det har fungerat bra pedagogiskt och samtidigt förvandlat barnen till riktiga glasskonnäsörer.
Med godis och glass kan man lära sig mycket, men han vill samtidigt passa på att varna för godisinflation.
– Det är inte ovanligt att personalen i affären vill vara snälla och bjuder barnen lite. Det är helt förödande för moralen och då blir det grekisk ekonomi av det hela, säger han och skrattar.
Samtidigt översköljs barnen av reklam som väcker köplust. Hur ska man förhålla sig till det?
– De har bara en viss mängd pengar och det blir en naturlig begränsning. Sedan får man förklara att det inte är bra att låna till konsumtion.
Något som vi vuxna också kan lägga på minnet.
Vi ger barnen pengar och så köper de bara skräp. Men barn måste få göra misstag för att lära sig att handskas med pengar. Det menar sparekonomen Claes Hemberg.