Ett rytmiskt bankande metalljud ljuder från en röd liten stuga på Disagården. Inne i stugan står smeden Anders Ahlstedt och bankar en stor hammare mot en glödande järnbit.
Bakom honom står Erik Gill och pumpar en stor blåsbälg mot elden så att glödande aska flyger ur eldstaden.
Erik Gill är här med sin familj för att prova på hur vardagslivet kunde se ut för 1800-talets bönder. Det är andra gången han får se hur en smed jobbar och han hoppas få testa på det fler gånger.
– Det här var jättekul. Jag gillar att tillverka saker. Hemma hos mormor brukar jag göra saker av trä. Jag har bland annat karvat en träbil, säger Erik Gill.
Stålet som smeden Anders Ahlstedt bankar på ska bli en potatishacka. Han torkar svetten från pannan och pustar.
– Det är önskemålet från personalen här, men den kommer inte att bli klar i dag inte, säger Ander Ahlstedt.
Vedklyvning och docktillverkning av vedklabbar är andra aktiviteter som lockar. Men vid tvättbaljan med en färgglad trasmatta är det tomt på folk.
En bit bort, i storstugan, sitter Berit Levén på en pall och kärnar smör av vispgrädde.
Malva Stedt och tvillingsystern Joline tittar på.
– Men gräddpaketen såg inte ut så här förr i tiden va? säger Malva Stedt och plockar upp ett tetrapaket med vispgrädde.
När grädden blivit smör tvättar Berit Levén bort mjölkresterna i en skål med vatten. Därefter saltar hon smöret.
Malva och Joline Stedt får prova på att kärna smör. Men de vill inte smaka på den färdiga produkten.
– Nej, jag gillar inte smör så mycket, säger Malva Stedt.
Lantliv från förr
Smörkärning, vedklyvning och smidestillverkning lockade hundratals barn och vuxna till Disagården under söndagen. Friluftsmuseet anordnade prova-på-dag med arbetssysslor från 1800-talets bondgårdar.
Berit Levén visar tvillingarna Malva och Joline Stedt hur man kärnar smör.
Foto: Tor Johnsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!