Länsstyrelsen välkomnar flyktingansvar
När Integrationsverket läggs ned får länsstyrelserna ta över uppgiften att skaffa fram platser åt nyanlända migranter och flyktingar i kommunerna. Det tycker länsrådet Leif Byman i Uppsala är en bra lösning.
- I olika sammanhang har vi pekat på att det vore lämpligt att utnyttja länsstyrelserna mer när flyktingar ska tas emot och integreras i det svenska samhället. Länsstyrelserna har nära och dagliga kontakter med kommunerna i olika sammanhang.
Hittills har länsstyrelserna bara haft i uppdrag ?att främja integrationsarbetet?.
- Det är ett mycket diffust uppdrag, kommenterar han.
Vad det kommer att innebära när länsstyrelserna nu får det operativa ansvaret att förhandla med kommunerna om platser har han svårt att säga på rak arm.
- Det är ju bara en halvtimme sedan vi fick det här uppdraget. Givetvis blir det mycket mera arbete och ett helt annat arbete. Men regeringen har flaggat för att vi ska få pengar för att klara de nya uppgifterna.
Hur lätta eller besvärliga länets kommuner blir att förhandla om platser med kan han inte heller säga.
- Rent allmänt är Uppsala län ett rätt stort flykting- och invandringsområde, så det bör finnas en vana hos kommunerna. I grunden är jag positiv till förslaget.
Regeringen hade tidigare föreslagit att Migrationsverket skulle ta över uppgiften att ragga platser ute i kommunerna när Integrationsverket läggs ned till sommaren. Men Migrationsverket sparkade bakut, och nu blir det alltså länsstyrelserna som får ta ansvaret för den regionala utvecklingen. Och det tycker Leif Byman är en bra lösning.
- Det måste vara betydligt bättre än att ett centralt verk i Norrköping ska försöka hålla kontakt med samtliga kommuner i landet. Att sköta sådana centralt centralt måste bli svårare och inte särskilt rationellt.
Enligt TT har 225 av Sveriges 290 kommuner tecknat avtal om att ta emot migranter och flyktingar under 2007.
Men det är bara 19 kommuner som har sagt att de kan ta emot minderåriga asylsökande som kommer ensamma. Hela 80 kommuner säger blankt nej till denna särskilt utsatta grupp. De flesta hänvisar till bostads- och arbetsbrist när de har avvisat Integrationsverkets förslag till platsfördelning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!