Under den gångna vintern har länsstyrelsen fått in rapporter om cirka 80 vargobservationer i Stockholms län. Ingen av dem kommer från Sigtuna kommun. Av dem har cirka hälften kontrollerats och inte i något av de fallen var det varg som verkligen hade setts.
– Det kan vara erfarna naturbevakare, folk som jagat i 20 år, eller för all del vi själva på länsstyrelsen, som sett vad de tror är en varg på nära håll. Sedan visar det sig ha varit en räv eller hund, säger Andreas Zetterberg.
Av den anledningen håller han det för osannolikt att det var en varg som syntes i Sigtuna stad söndagen den 6 mars.
Men helt omöjligt är det inte, säger Andreas Zetterberg. Vargar på vandring österut har tidigare passerat via Sigtuna kommun, tack vare hur landskapet och infrastrukturen ser ut. Gps-spårningen av en varg, den som numera är alfahanne i Rialareviret, visar att han gick igenom kommunen på väg österut.
– Uppenbarligen går det ett vandringsstråk genom Sigtuna kommun, säger Andreas Zetterberg.
Rialareviret går från Åkersberga i söder till Norrtälje i norr, med Norrtäljevägen som västra gräns och kusten som östra. Men även fast vargar rör sig genom Sigtuna kommun när de är på vandring håller de sig långt borta från bebyggelse, enligt Andreas Zetterberg.
– Vargar bor i skogen och rör sig inte nära bostadsområden, det är i extrema undantagsfall, säger han.
Att det skulle ha varit en varg från Rialareviret som var på utflykt tror Andreas Zetterberg inte heller. Det eftersom de hittills inte har lämnat reviret.
Och även om det var en varg som skådades är det inte så att man behöver oroa sig för husdjurens säkerhet i Sigtuna stad. I sådana fall var den på vandring och har troligen rört sig en bra bit bort i nuläget.
Om man ser vad man tror är en varg eller något annat rovdjur så kan man rapportera in det via länsstyrelsens rovdjursobservationssida, ab.rovobs.se. Då kan länsstyrelsen kontrollera observationerna och där kan vem som helst också se vad som rapporterats in.