Länsstyrelsen polisanmäler fiskkhandlare
Nyheten om de utplacerade kräftorna i Fyrisån har upprört Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Länsstyrelsen meddelade på torsdagen att de inkommer med en formell åtalsanmälan till polisen. Naturvårdsverket fördömer utplaceringen av kräftor i Fyrisån.
-Det är klart och tydligt att systematiska brott har begåtts. Det här är käpprätt åt pipan! Det som har hänt är mycket grovt, och vi vill understryka att fiskhandlarna inte på något sätt kan göra på det här sättet tillägger Leif Sandin.
- Att rädda en liten kräfta är allt annat än omtänksamt. Man kanske räddar en kräfta, men man slår ut ett helt vatten med parasiter och kräftpest istället.
Länsstyrelsen är mycket besviken på att man från fiskhandlarnas sida inte har tagit förbudet på allvar och att fiskhandlare uppvisar så undermåliga kunskaper om den bransch de arbetar i.
De svenska myndigheterna har varit medvetna om faran med kräftpest sedan 1907, då det första fallet upptäcktes i svenska vatten. Den gången hade en fiskhandlare i Stockholm kastat en infekterad turkisk bergskräfta i Mälaren. Resultatet idag är att Mälarens flodkräftor i princip är utrotade.
Skarp kritik
Från Naturvårdsverket haglar kritiken mot de fiskhandlare som placerat ut kräftorna i Fyrisån.
- Vårt jobb är att förhindra sådana händelser säger Melanie Josefsson, direktör på Naturvårdsverkets avdelning för Naturresurser på SLU. Det här är ett stort bakslag.
- Det är inte bara oansvarigt utan även mycket okunnigt att placera ut kräftor i vatten där det råder ett klart förbud.
På Naturvårdsverket förstår man inte fiskhandlarnas beteende.
- Att påstå sig skona en kräfta från soptunnan är inget oskyldigt hyss, säger Melanie Josefsson. Inte heller är det något att skämta om. Fiskhandlare tycks inte förstå allvaret i det här.
På Naturvårdsverket och Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium i Stockholm råder mycket upprörd stämning idag.
Sedan importförbudet av levande kräftor upphävdes 1997 har man aktivt arbetat för att återinföra ett förbud mot levande kräftor.
- De levande kräftor som importeras från utlandet som mat har inte genomgått den strikta kontrollen som tillämpas på utplanteringskräftor, säger Melanie Josefsson.
Att slänga ut okontrollerade kräftor i våra vatten rubbar hela ekosystemet och kan resultera i total katastrof.
- En polisanmälan mot dessa fiskhandlare vore i allra högsta grad befogad, säger Melanie Josefsson från Naturvårdsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!