Länsstyrelsen nerringd av markägare
Över 200 fastighetsägare i Uppsala län ringde Länsstyrelsen sedande fått brev om eventuella föroreningar i marken. Ett fåtal har kunnat strykas från den lista som kommer att offentliggöras inom kort.
- Huvudsyftet har varit att informera men också kvalitetssäkra de uppgifter vi har. Vi har fått in mycket information och många frågor. En väldigt liten del av dem som hört av sig har varit arga. Några har kunnat visa att uppgifterna inte stämmer, säger Kristina Jansson, miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen.
Enligt Länsstyrelsen är det viktigt att markägarna känner till att det kan förekomma föroreningar. Det kan vara en risk för föroreningar i grundvattnet och det gäller att jordmassor tas omhand på rätt sätt om man börjar att gräva i förorenad mark.
Sammanlagt finns det 3 400 fastigheter i länet som i slutet av november kommer att registreras hos Naturvårdsverket. Uppgifterna blir offentliga för allmänheten.
Enligt Länsstyrelsen har fastighetsägarna en skyldighet att upplysa framtida köpare om den forna mack, industri eller gruva som haft verksamhet på området. Men om det finns föroreningar i marken vet alltså inte Länsstyrelsen med säkerhet, som anser att ansvaret ligger hos de berörda i samband med en fastighetsförsäljning:
- När man köper eller säljer en fastighet är det självklart att undersöka eventuella skador. Det borde vara lika självklart att man som köpare eller säljare undersöker marken, säger Kristina Jansson.
Enligt Länsstyrelsen kan vissa områden behöva åtgärdas om det visar sig att det finns föroreningar i marken. Länsstyrelsen kommer att gå vidare med de områden som kan innebära störst risk för hälsa och miljö. Före en sådan utredning sker en utredning av ansvarsfrågan. I första hand är det den som orsakat skadan som är ansvarig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!