Länsstyrelsen kritiserar Uppsala kommun

Uppsala kommun får kritik av länsstyrelsen för att man inte haft bättre kontroll över det privata vårdföretaget Attendo Care. Detta sedan en rad brister i Attendo Cares verksamhet uppdagats under fjolåret.Sedan årsskiftet har kommunen skärpt sin kontroll över äldreomsorgen.

Uppsala2004-08-02 00:00
I fjol skrev UNT en rad artiklar om det privata vårdföretaget Attendo Care som säljer vårdtjänster till Uppsala kommun. Utifrån UNTs artiklar inledde länsstyrelsen en granskning av vilken kontroll kommunen haft över vårdbolaget. Trots att Attendo Care utfört vården har kommunen ansvar för att de enskilda får de beviljade vårdinsatserna.
Länsstyrelsen har granskat påstådda missförhållanden vid fyra av Attendo Cares enheter i Uppsala.

Här är en del av länsstyrelsens kritik:
* Inom Hemvården Heidenstam hade en rad åldringar sommaren 2003 tvingats vänta mycket länge till exempel på att få komma på toaletten. I vissa fall hade de larmat förgäves.
Enligt länsstyrelsen är det "anmärkningsvärt" att kommunens äldrenämnd "inte vidtagit åtgärder tidigare för att säkerställa de enskildas rättssäkerhet när Attendo Care AB inte kunnat utföra de beviljade insatserna".
* För två år sedan dog en dement man sedan han klättrat över ett balkongräcke och ramlat ner på gatan vid äldreboendet Gillbergska Huset i Luthagen.
Även i detta fall har kommunen haft dålig kontroll över sin entreprenör anser länsstyrelsen, som skriver:
"Eftersom det förekommer en uppgift om att NN en vecka före sin död också hade klättrat upp på en stol på balkongen är det anmärkningsvärt att ingen uppföljning initierats från utföraren".
Enligt utredningen fanns det för lite personal samt brister i ledningen vid äldreboendet vid tidpunkten när mannen omkom. Med tanke på dessa brister har kommunen enligt länsstyrelsen brustit i sitt ansvar i och med att man "inte vidtagit åtgärder mot Attendo Care ABs verksamhet i Gillbergska Huset för att säkerställa de enskildas rättssäkerhet".
* Enligt en Lex Sarah-anmälan ska en kvinna ha utsatts för förnedrande behandling av personal vid Pärlans gruppboende. "De kränkande handlingar som kvinnan utsattes för enligt anmälan kan eventuellt ha undvikits om kontinuerliga uppföljningar genomförts så att kvinnan erhållit rätt insatser", menar länsstyrelsen.
Personalen har tillbakavisat anklagelserna i anmälan.


Sedan årsskiftet har kommunen inrättat två tjänster för att följa upp att de som bor vid bland annat äldreboenden får de insatser de har rätt till.
Länsstyrelsen räknar med att de uppföljnings- och kontrollrutiner som kommunen infört kommer att leda till större trygghet för den enskilde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om